Nikolić: Srbija već odabrala stranu, putinofilija je bolest a Rusija se povlači

Vesti 08. jun 202218:15 > 18:38 110 komentara
N1

Srbija je već odabrala stranu između Zapada i Rusije, ali još nije smislila kako da delu javnosti objasni tu odluku, izjavio je Miloš Nikolić, predsednik Libertarijanskog kluba Libek i urednik portala Talas.

Pročitajte još:

Nikolić navodi da državni vrh sve više priča o Zapadu kao o partneru, umesto kao o nekome ko ucenjuje, a Srbija će intenzivirati i saradnju sa SAD.

“Srbija jeste odabrala stranu, ta saradnja će se produbljivati, samo moramo da vidimo kako ćemo deo javnosti da upoznamo sa objektivnim činjenicama”, rekao je Nikolić u emisiji Dan uživo na N1.

On kaže da objektivni ekonomski pokazatelji pokazuju da je EU glavni partner Srbije, ali da postoji “putinofilija”.

Nikolić za putinofiliju kaže da je bolest koja može da se leči tako što ćemo udariti na njene korene, a to je, kako kaže, frustracija zbog dosadašnjeg odnosa Zapada prema Srbiji.

Na pitanje koje poruke očekuje od posete Olafa Šolca Beogradu 10. juna, kaže da će nemački kancelar očekivati da Srbija ne razvija dalje odnose s Rusijom,

Nikolić podeća da je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko najavljivao neke nove zajedničke projekte sa Srbijom.

“Moraće jasno da se kaže da od toga nema ništa. Rusija je u istorijskom povlačenju iz ovog regiona”, kaže Nikolić.

Dodaje da Rusija želi da prikaže Srbiju kao vazala, i ima “tutorski retorički nastup” gde određuje unapred kako je Srbija reagovala, koga ćemo mi da pošalje u posetu Moskvi i slično.

Kako ocenjuje, uticaj Rusije će se ovde smanjivati a Srbija će u narednom periodu morati da razmišlja kako da uvede neke “specijalne mere”.

“Treba produbljivati poverenje u Otvoreni Balkan“

Upitan da li je imao veća očekivanja od upravo završenog samita inicijative “Otvoreni Balkan”, Nikolić kaže da je zadovoljan samitom.

“Mislim da je ključno za ovakvu inicijativu da se produbljuje poverenje”, rekao je on.

Kaže da se sumnjalo da li je “Otvoreni Balkan” u skladu sa evropskim integracijama, ali da su uključenje američkog izaslanika Gabrijela Eskobara i izjava komesara Olivera Varheljija pokazatelj da EU gleda pozitivno na tu inicijativu.

Objašnjavajući razliku između CEFTA i “Otvorenog balkana”, Nikolić kaže da je potonja iniciajtiva “viši stepen ekonomske integracije”.

Prigovore koji dolaze iz Crne Gore da su oni najviše odmakli na putu ka EU su političke prirode, više se ne gleda ko je individualno najviše odmakao, smatra Nikolić.

“Ako se obnovi volja da se proširenje nastavi – a ja mislim da hoće – mislim da će ceo region na neki način da uđe u Evropsku uniju”, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare