Saslušana prva dva svedoka odbrane u slučaju ubistva Ivanovića, iskaz dao i sin

Vesti 30. avg. 202120:40 > 21:591 komentar
Podeli:
Izvor: KoSSev

„Porodica Olivera Ivanovića zaslužuje istinu i pravdu. Mi želimo da pravda bude sprovedena i da krivci budu kažnjeni. Sud će utvrditi ko su krivci, a ko nisu. Pridružujemo se krivičnom gonjenju“, kazao je Nikola Ivanović u procesu za ubistvo njegovog oca na saslušanju svedoka pred tročlanim većem Osnovnog suda u Prištini, a po optužnici specijalnog tužilaštva. Novina u današnjem ročištu bila je to da su saslušana i prva dva svedoka odbrane okrivljenih, navodi KoSSev.

Nikola Ivanović je u svojstvu oštećenog dao iskaz u prištinskom sudu.

Kako je javio RTV Kim, koji je pratio suđenje u sudnici, Nikola Ivanović je potvrdio da je porodica razmotrila imovinsko-pravni zahtev, ali da ga nije precizirala, već će to učiniti tokom suđenja.

Miroslav Ivanović: O ročištu sam saznao iz medija

Ranije danas, advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović, kazala je medijima nakon ročišta da je i brat Olivera Ivanovića Miroslav Ivanović bio planiran kao jedan od svedoka, ali da iz suda „nisu uspeli da ga kontaktiraju“, te je pozvan naredni svedok na spisku.

Povezane vesti

Međutim, KoSSev je danas u Kosovskoj Mitrovici razgovarao sa Miroslavom Ivanovićem, koji je o nastavku ročišta bio informisan, kako nam je kazao, iz medija, te da nije primio nikakav poziv da se pojavi danas u sudu.

Porodica će biti nadalje na svakom ročištu i predstavljena punomoćnikom, kazao je Miroslav Ivanović ranije danas.

Tri godine nakon ubistva, za porodicu Ivanović ne postoji ohrabrenje, navodi KoSSev.

„Baš naprotiv. Ima razočaranja. Ta neka politička sukobljavanja, to neko ćutanje pred ovim pitanjem, to se nastavlja od prvog trenutka od kako je započelo do dana danas. Sam slučaj ubistva i navodni rad na istrazi se populariše, ali pre svega u političke svrhe, ne u one stvarne, realne životne potrebe ovog naroda i porodice naravno“, kaže Miroslav Ivanović.

Dodaje da se ovim suđenjem ne sudi ni izvršiocu, ni nalogodavcu, već grupi ljudi za krivična dela koja se na „neki način samo dotiču samog događaja ubistva“.

„Ovo suđenje je za nas interesantno samo utoliko ukoliko bi na samom suđenju došlo do nekog podatka koji bi vodio ka nekoj drugoj glavnoj priči – ubistvu. Kada izvršioci dela i nalogodavci sa bilo kakvom pozadinom, pomagači u svemu ovome, budu seli na optuženičku klupu, sigurno će interesovanje porodice biti znatno veće“.

Svedok posvedočio da je Oliver primetio policijsku pratnju

Svedok je posvedočio da je Oliver Ivanović primetio pratnju policijskih vozila koja su se promenila pri prelasku sa juga na sever.

Novina u današnjem ročištu bila je to da su saslušana i prva dva svedoka odbrane okrivljenih, taksisti, od kojih i H.N. koji je 7. januara 2018, vozio sada ubijenog Ivanovića na sastanak u bazu KFOR-a južno od Ibra, preciznije – iz restorana „Kameni most“ do parkinga baze KFOR-a u Novom selu Mađunskom.

RTV Kim javlja, prenoseći iskaz taksiste, on je, očekajući povratak Olivera Ivanovića, razgovarao sa jednom osobom na albanskom i pitao – „gde je otišao?“, na šta mu je lice odgovorilo: „U Kfor“.

Svedok nije mogao detaljno da opiše tu osobu, ali je kazao da je bila stara oko 40 godina, te da je vozio tamno zeleni „Reno“.

Istakao je i da ga je nepoznati muškarac sa parkinga pitao „da li će ga častiti kafom kada dođe u Mitrovicu“, zatraživši mu i broj telefona. Naveo je da mu je svoje podatke dao misleći da je kolega taksista.

Objašnjavajući detalje oko Ivanovićevog boravka u bazi Kfora, svedok je takođe rekao da se ubijeni političar u Kforu zadržao nešto više od sat vremena i da je tokom vožnje dugo razgovarao telefonom na engleskom jeziku.

Istovremeno, deo iskaza čini i svedočenje o tome da je taksista primetio da je iza njegovog vozila išlo vozilo policije, te da mu je Ivanović kazao: „Primetio sam da nas prate od kada smo pošli“.

Rekao je i da ih je policijsko pratilo do Bošnjačke mahale, da bi ih potom u severnom delu grada pratilo drugo policijsko vozilo, „golf karavan“ plave boje.

Svedok je kazao da osim sekretarice Silvane Arsović ne poznaje nijednog optuženog, a i nju poznaje kao sekretaricu Olivera Ivanovića. Na pitanje da li je možda čuo, video da neko dovodi u vezu Silvanu Arsović sa ostalim licima iz optužnice, izjavio je, javlja dalje RTV Kim, pozivajući se na izjavu advokatice Filipović, da nikada nije čuo da neko spominje Silvanu Arsović u tom kontekstu.

Tužilaštvo je do sada dostavilo spisak od 28 svedoka, uključujući tri zaštićena, a očekuje se da na svakom ročištu svedoči po tri svedoka.

Pantović: Bez talasanja, ništa se danas nije desilo

Advokati okrivljenih ostali su pri svojim ranijim iskazima da njihovi branjenici nisu krivi i da oni koji su u pritvoru treba da budu pušteni da se brane sa slobode.

„Saslušana su dva svedoka koja su prilično irelevantna za optužnicu. Njihova svedočenja se ne tiču same optužnice. To su taksisti koji su prevozili Olivera i njegove službenike iz kancelarije, kada su u toku bile izborne aktivnosti, prevozili su ih da odnesu dokumenta. Rekao bih da to nema ni indirektne veze sa optužnicom“, kazao je za KoSSev Ljubovim Pantović, advokat optuženog Žarka Jovanovića.

Kaže da nije bilo „nikakvih talasanja“, te da se „nije tu ništa bitno desilo danas“, dodaje.

Za navode svedoka H.N. da su Ivanovića pratila policijska vozila, Pantović kaže da to opet spada u indiciju, ali ne i dokaz za lica koja su konkretno obuhvaćena optužnicom.

Pantović je potvrdio da bi takvo svedočenje moglo da bude važan dokaz za istragu o samom ubistvu, ali ne i za ovu optužnicu.

Međutim, podseća i na to da je Ivanović u tom periodu bio u obavezi da se javlja policiji, te se ne bi mogla isključiti ni mogućnost da je „neko rekao“:

„Dajte da vidimo kuda se kreće. Možda je iz nekog razloga bio interesantan. Ali opet, to nema direktnu i opipljivu vezu sa ubistvom. Neka indicija, sumnja jeste, ali teško da bi se na osnovu toga moglo da tvrdi da je neko iz policije učestvovao u planiranju ili izvršenju ubistva“, navodi on.

Pantović kaže da je njegov branjenik policajac Žarko Jovanović van grupe kojoj se sudi za organizovanje ubistva.

„Optužnica ima dva dela. Prvi deo je četvorka koji su, prema navodima tužilaštva, organizovana kriminalna grupa koja se udružila da isplanira i da potpomogne izvršenje ubistva Olivera Ivanovića – samo izvršenje i izvršiocima dela da se udalje sa mesta i ostanu neotkriveni“, objašnjava dalje Pantović.

Policajci Žarko Jovanović i Dragiša Marković se na drugoj strani izdvojeni iz te grupe. Jovanović se tereti da je zloupotrebio službeni položaj i da nije izvršio svoju dužnost, kako je propisano, jer je podigao jednu čauru, zato što je bio u neposrednoj blizini u trenutku izvršenja ubistva, a pucnji se nisu čuli.

Naredno ročište 14. septembra

Naredno ročište zakazano je za 14. septembar, a potom i 17. septembra

Prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Optuženi se terete i za krivična dela teško ubistvo, učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja.

I u trećoj optužnici Specijalnog tužilaštva spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića,

Oni, međutim, nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

Isti ovaj nalog, međutim, ukinut je početkom godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

Kako su tada naveli iz Specijalnog tužilaštva obrazlažući ovaj zahtev – reč je o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari o čemu se ne mogu izjasniti“, preneo je Kallxo.

Mediji su takođe objavili navodnu odluku Osnovnog suda u Prištini, u kojoj se navodi da je jedan od razloga za podnošenje zahteva za ukidanje naloga to što Radoičić, od trenutka izdavanja istog – avgusta 2020, nije priveden pred pravosudne organe.

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.

Komentari

Vaš komentar