Nezavisni stručnjaci: Projekat Jadar doveo bi do nezamislivih poremećaja prirode

Vesti 01. mar 202219:34 > 19:40 23 komentara

Srpska akademija nauka i umetnosti predstavila je zbornik "Projekat Jadar - Šta je poznato" o uticaju planiranog iskopavanja litijuma i bora na životnu sredinu lozničkog kraja, ali i ostatka Srbije. Nezavisni stručnjaci saglasni su da bi projekat doveo do nezamislivih poremaćaja prirode, pa u SANU poručuju - prioritet treba da bude očuvanje biodiverziteta i suzbijanje zagađenja i prljavih tehnologija.

Povezane vesti

Strah eko-aktivista i stanovnika lozničkog kraja nije neosnovan. Nezavisni, eminentni istraživači došli su do zaključka da bi iskopavanje litijuma i bora vodilo ka masivnoj devastaciji prostora, trajnoj promeni karaktera predela, degradaciji biodiverziteta.

Akademik Slobodan Vukosavić navodi i ostale moguće posledice iskopavanja ovih ruda: raseljavanje domaćeg stanovništva, prestanak održivih i isplativih poljoprivrednih aktivnosti i uspostavljanje scenarija permanentnog rizika po zdravlje stanovnika obližnjih sela i grada Loznice.

Odbor za zaštitu životne sredine SANU upozorava – predeo doline reke Jadar biće nemoguće vratiti u prvobitno stanje.

„Ostaće trajni beleg i opomena zločina nad prirodom i ljudima, a da prethodno nije urađena valorizacija prostora, kao što se inače radi u civilizovanim društvima“, ističe Vladimir Stevanović iz Odbora za zaštitu životne sredine SANU.

Akademik Bogdan Šolaja objašnjava da Rio Tinto još nije obezbedio ekološki prihvatljiv, ekonomski isplativ i tehnološki izvodljiv proces prerade jadarita.

„Pri tome, projekat’Jadar“ ne sadrži obavezna kapitalna ulaganja u zaštitu i unapređenje životne sredine i u lokalni razvoj kao kompenzaciju za korišćenje resursa, što ima pogubne posledice pre svega na lokalno stanovništvo“, kaže Šolaja.

A predstavnici tog stanovništva kažu da su sve već znali.

„Ali je bilo bitno da to struka i nauka iznesu u javnost i da potvrde da ovaj projekat nije prihvatljiv“, ocenjuje Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“.

Na predstavljanju zbornika o projektu „Jadar“ bila je i glumica i aktivistkinja Bojana Novaković, koja zaključuje da se cela struka slaže šta „jadarit“ osim rudne rente donosi.

„I ja kao građanka moram da stojim uz njih. Mislim da je danas bio jedan vrlo dobar, iako malo depresivan sastanak jer ta informacija je teška da se prihvati, da se proguta… istina o ovom projektu“, kaže Novaković.

U inicijativi „Kreni-promeni“ nakon predstavljanja istraživanja pozivaju predsednika da, kad već ne želi pojedince i udruženja građana, posluša domaću nauku.

„I narod Srbije koji će kroz instrument narodne inicijative jasno reći da Srbija nije na prodaju“, kaže Manojlović.

Što je moguće, napominje Manojlović, putem zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora, koji Narodna skupština može da usvoji nakon izbora. Zato najavljuje nastavak kampanje i nove proteste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare