Nezadovoljni prosvetari, preduzetnici i pijačari ujedinili se u protestu

Vesti 30. mar 202219:29 > 19:31 11 komentara

U centru Beograda, danas - tri istovremena protesta. Najpre su ispred zgrade Ministarstva prosvete protestovali prosvetari. Potom su se ispred zgrade Vlade Srbije susreli sa malim preduzetnicima i pijačnim prodavcima. Svi poručuju da su nezadovoljni kako se država ophodni prema njima.

POVEZANE VESTI:

Spas obrazovanja. Spas prosvetnih radnka. Spas dostojanstva. To su glavne poruke sa protesta zaspolenih u prosveti, ispred zgrade resornog ministartsva.

„Nama je obrazovanje spalo na niske grane, kada kažem na niske grane, dotaklo dno dna“, poručuje Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Iz Foruma srednjih stručnih škola zato poručuju da od države traže bolje uslove rada i zaštitu nastavnika.

„Koji u učionici piju bensedine i bromazepame, jer kod njih je noćna mora kad uđu u učionicu, vuku ih za rukav, psuju, vređaju, ponižavaju, naročito u srednjim stručnim školama“, dodao je.

Kako bi im prava bila ostavrena, prosvetari su protest nastavili ispred zgrade Vlade Srbije, gde su se susreli sa pijačarima, koji su blokirali saobraćaj u Nemanjinij ulici.

Ni zaposlenima na pijaci nije bolje. Kažu da se boje da će ostati bez posla. Državi poručuju da im nadležne institucije ukraćuju osnovna prava. Traže i da se odloži uvođenje fiskalnih kasa na pijacama.

N1

„Nas niko nije hteo da primi, niko nije hteo sa nama da razgovara, mi smo morali da dođeno danas ovde ovako, sledeći put ako dođemo, biće nas mnogo više, ja sad hoću da poručim jedno ministru Siniši Malom – nemojte slučajno da šaljete inspekcije 1.maja na pijace i buvljake, nećemo vam to nikad oprostiti, mi smo spremni na sve i da nas hapsite, ne damo svoje radno mesto po ceni života“, rekao je Milan Milosavljević iz Udruženja pijačara Kragujevac.

Kako bi sačuvali privredu, na istoj lokaciji su protestovali i mali preduzetnici. Kažu da država novcem građana više podržava strane investitore, što ugrožava domaću prevredu.

„Sav novac mora da bude usmeren na razvoj srpske privrede, mi odavde nemamo kuda da odemo, država mora da shvati da su ljudi koji žive u ovoj zemlji oni koji imaju i svoje porodice da moramo da shvatimo da žene koje rade kao preduzetnice moraju da imaju adekvatan status, da jednostavno odlaskom na porodiljsko ili bilo koje drugo bolovanje moraju da imaju isti status kao zapsoleni u državnim institucijama“, smatra Predrag Mitrović iz Udruženja – Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Učesnici sva tri protesta su jednoglasno poručili – ukoliko im nadležne institucije ne izađu u susret i ne usvoje zahteve, slede novi protesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare