„Nexe“: Karlovački vinogradi nisu ugroženi

Vesti 04. avg. 202116:57 > 17:015 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Fabrika Polet a.d. Novi Bečej, članica poslovnog sistema "Nexe", odbacila je optužbe vinogradara Bojana Baše iz Udruženja "Karlovački vinogradi" da je ugrožen opstanak lokalnih vinograda zbog eksploatacije gline. U saopštenju koje je potpisala direktorka kompanija Majda Petković se ističe da je prioritet ove firme u poslovanju "da proizvodnja ne ugrozi ni vinograde, organsku proizvodnju ni pčelarstvo, a pre svega, da ne ugrožava zdravlje sugrađana i zaposlenih".

U saopštenju se navodi da nije tačna tvrdnja vinogradara da ciglana zonu eksploatacije gline želi da proširi na dodatnih 70 hektara.

Povezane vesti

„Istina je da se radi se o proširenju od 40 hektara unutar već definisanog polja rezervisanog za eksploataciju mineralnih sirovina… U procesu smo izrade novog Rudarskog projekta, koji će u potpunosti biti usklađen s prostornim planom i kojim će se definisati svi zahtevi vezani za eksploataciju sirovine. Tim projektom u potpunosti štitimo sredinu u kojoj poslujemo, sve kulture koje uspevaju na tom području i lokalnu zajednicu“, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Naglašavaju da je Stražilovo jedna od samo dve fabrike u Srbiji koja ima zatvoreni sistem skladištenja petrol koksa.

„Stražilovo je jedina fabrika u Srbiji sa ugrađenim filterom koji se koristi od 2016. godine. Netačno je da filter radi tek povremeno, jer je spomenuti filter deo same proizvodne hale i nemoguće ga je paliti ili gasiti. Da bi se isključio, neophodno ga je potpuno mehanički razmontirati i odstraniti od ostatka fabrike. Dakle, filter se koristi konstantno, u suprotnom ciglana ne bi mogla raditi jer ne bi zadovoljavala zakonsku regulativu“, ističe se u saopštenju.

Odbacuju i tvrdnje da  radon koji se dobija sagorevanjem petrol koksa, ima najnegativnije i najkancerogenije delovanje na živi svet.

„Naglašavamo da je u avgustu 2012. godine Stražilovu izdato rešenje kojim se daje saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekt „Priprema i izgradnja postrojenja za korištenje čvrstih goriva u IGM Stražilovo“, napominje se u saopštenju.

Kako navode, svi izveštaji iz 2020. godine pokazuju da vrednosti ne prelaze granične vrednosti emisije koje su definisane Uredbom o graničnim vrednostima emisije štetnih materija u vazduh iz stacionarnih izvora.

„Prema našim saznanjima i dostupnim podacima, generalno je vazduh na području Sremskih Karlovaca, pored Sremske Kamenice, u tzv. zelenoj zoni, te prema tom pokazatelju predstavlja čistu životnu sredinu. Potpuno je neutemeljena tvrdnja o trovanju lokalnog stanovništva, jednako kao što je neutemeljeno povezivati kancerogena oboljenja s našom Ciglanom. Konstantno radimo na unapređenju poslovanja i svih poslovnih procesa upravo kako bismo bili dobar komšija u sredini u kojoj poslujemo“, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Udruženje „Karlovački vinogradi“ pokrenulo je peticiju kako bi se zaštitio opstanak više vekova starih vinograda, zbog kako su naveli, „ugrožavanja opstanka najstarijih i najkvalitetnijih vinogradarskih atara u ovom delu Evrope“.

Komentari

Vaš komentar