Nestorović: Nema dokumenata koji pokazuju da Srbija treba da obešteti Rio Tinto

Vesti 22. jan 202213:30 > 13:35 25 komentara
FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Ekološki aktivisti preuzeli su od Vlade Srbije dokumentaciju na ukupno 4.800 strana, a sve u vezi sa kompanijom Rio Tinto i njenim radom u Srbiji od 2002. godine, pa do danas. Prema navodima aktivista, dokumentacija pokazuje da je upravo za vreme aktuelne Vlade potpisano najviše ugovora. Drugo zanimljivo zapažanje je da u prosleđenoj dokumentciji ne postoje dokumenta koja svedoče o tome da Srbija treba da plati odštetu Rio Tintu i da će nas to papreno koštati, kaže Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka.

„Vlada sama sebe demantuje. Navodno je, po njihovim rečima, najviše ugovora i rešenja potpisano za vreme prethodne vlasti i bivšeg režima. To apsolutno nije tačno. Najviše rešenja Ministatava rudarstva i energetike je doneto za vreme mandata ove Vlade. Memorandum o razumevanju je potpisan za vreme njihovog mandata. Sve što je vezano za lokacijske dozvole, praktično je donela ova Vlada i njihova ministarsva. U tom smislu su demnatovali sami sebe“, kaže Nestorović za Nova.rs.

Povezane vesti:

Ona kaže da su sva dokumenta uglavnom već bila dostupna na ovaj ili onaj način. Ukupno postoji 38 akata.

Danijela Nestorović navela je i koja su to dokumenta.

„To su rešenja Ministarstva rudarstva i energetike od 2004. pa na dalje. To obuhvata istražne dozvole i prpoduženje njihovo. To smo sve već znali, to je sve dostupno. Tu je i Zaključak Vlade o usvajanju Memoranduma o razumevanju između Srbije i preduzeća za geološka istraživanja Rio Sava, to nismo videli do sada, to je iz 2017. Meni je zanimljiv elaborat o resursima i rezervama bora i litijuma. To je dokument na više od 1.000 strana. To tek treba da proučimo kako treba. Tu je i odluka Vlade o formiranju Radne grupe za implementaciju. Dobili smo i rešenje Ministarsva za zaštitu životne sredine iz 2021. kojim se nalaže da se uradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Dostavljena nam je i Uredba o utvrđivanju prpostornog plana. Ta Uredba je javno dostupna bila i na sajtu Vlade. Tu je i dopuni prostornog plana“, navodi Nestorović.

„Dostavili su nam i zakone – Zakon o rudarsvu iz ’95, 2006., pa 2011. U dokumentaciji je i Zakon o geološkim istražovanjima iz 95′ i Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima iz 20221. To su sve javno odsotupni deokunneti. Postojie i neki lokacijski uslovi Ministarstva građevinarstva. Sporazum između SR Jugaslavije i Ujedinjenog Kraljevstva iz 2002. godine. Dostavljeno je i Rešenje Ministarstva zaštite životne sredine, izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana. Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije u vezi sa implementacijom projekta „Jadar“, dodaje pravnica po struci.

Nestorović smatra da je Vlada dokumentaciju mnogo ranije trebalo da učini dostupnom.

Ipak, nije sigurna da je to baš sve od dokumenata i ugovora što postoji.

„Nema dokumenta koji bi dokazao navode predsednika Srbije da ćemo morati da platimo ogromnu odštetu. Na osnovu čega smo slušali one sumanute cifre od milijardu evra koliko ćemo mi navodno doči Rio Tintu. Iz te dokumentacije ne postoji bilo kakva obaveza“, pita se Nestorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare