Nestali na Kosovu prioritet u dijalogu, a Beograd i Priština sve udaljeniji

Vesti 18. jun 202119:40 1 komentar

Pitanje nestalih tokom rata na Kosovu jedna je od važnijih tema dijaloga Beograda i Prištine. O tome se govorilo i u Skupštini Srbije, na odboru za Kosovo i Metohiju. Predsednik komisije za nestala lica Veljko Odalović ukazao je na 10 lokacija na Kosovu na kojima, kako se sumnja, mogu biti tela Srba i drugih nealbanaca. Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo kaže da bi srpska strana trebalo da zna i za lokacije u Srbiji i izrazila je sumnju na izmeštanje grobnica

Skoro sve lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca u centralnoj Srbiji su istražene, i proverena je svaka na koju je ukazala prištinska strana, dok obrnuto nije slučaj, kaže predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Povezane vesti

„10.001 lice se u čitavom regionu vodi kao nestalo, 1.639 iz sukoba na prostoru Kosova i Metohije. Kada smo počeli da se bavimo, odnosno kada je Međunarodni komitet Crvenog krsta počeo sa prvim evidentiranjima i vođenjem evidencije o nestalim licima bilo je 6.064 nestale osobe, ako se ne varam. Mi smo već 75 odsto slučajeva rešili“, rekao je Odalović.

Kaže da je delegacija Beograda insistirala na proveri deset lokacija na Kosovu, i da se sumnja da su na tim lokacijama ukopana lica srpske i nealbanske nacionalnosti.

Kandić: Sumnja o premeštanjima tela

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo podseća na izjave srpskih zvaničnika koji govore da će kopati na svakom mestu u Srbiji na koje albanska delegacija pokaže.

„Ako Veljko Odalović sazna za devet grobnica na Kosovu, onda on sigurno zna sve grobnice koje postoje u Srbiji“, napomenula je Kandić.

Na neke lokacije su, kaže, ukazivali svedoci koji ne žele da govore bez garancije da im se ništa neće dogoditi.

„O Pasuljanskim livadama, o raznim nekim još mestima, pokazalo se, kad smo jednom pokazali, u blizini Kosova da tela nije bilo, iako je po mom mišljenju svedok bio vrlo pouzdan. Moja sumnja je da su tela premeštena nakon što su prvi put doneta i sahranjena na tom mestu“, dodala je Kandić.

Tema nestalih se u Briselu smatra dogovorenom, i obe komisije su imale rezultate, kaže Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

„Sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da i Srbi i Albanci pitanje nestalih stavljaju u prioritete za eventualno finalni dogovor između Beograda i Prištine“, smatra Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

Simo Spasić izašao za govornicu na sednici Odbora

simo spasić skupština n1
N1

A na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju našao se i Sima Spasić, koji je gotovo do kraja ćutao, ali se na kraju ipak oglasio.

„Hvala puno, izvinite, ali ja sam morao. Kada – ako ne sada. Da smo ćutali, jeli bi kosti naših mučenika. Hvala puno“, poručio je Spasić.

Na to je reagovao Milovan Drecun: „Simo morate da poštujete ovaj Odbor. Ne možete da pretvarate ovo u govornicu za nešto što nije tema dnevnog reda“.

Možda ne dnevnog reda, ali svakako jedna od tema može biti i to – ko je nekome, poznatom po incidentima sa megaofonom, ali i po presudi za silovanje, dao priliku da govori u skupštinski mikrofon?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare