Nenadić: Privremeno nadzorno telo nije u skladu sa Zakonom o medijima

Vesti 18. okt. 202111:15 > 11:22
Podeli:
Izvor: N1

Odluka Vlade Srbije o obrazovanju Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje, koju je stupila na snagu 17. oktobra, nije u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i Poslovnikom Vlade, ocenio je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Nenadić je ukazao da je Privremeno nadzorno telo po svojem obliku radno telo Vlade, i Vlada svojim aktom može da na to telo prenese samo ona ovlašćenja koja i sama ima.

Povezane vesti

„Osnovni problem sa odlukom je to što su Privremenom nadzornom telu povereni neki poslovi za koje je već zaduženo Regulatorno telo za elektronske medije (REM), pri čemu, da apsurd bude veći, polovinu članova tog tela predlaže sam REM“, kazao je Nenadić.

Prema njegovim rečima, imenovani članovi Saveta i zaposleni u REM će tako biti u situaciji da pružaju konsultacije sopstvenoj instituciji i daju mišljenja o njenom radu.

Podsetivši da je osnivanje tog tela dogovoreno na međustranačkom dijalogu uz posredovanje EU parlamenta, Nenadić je ukazao da je trebalo stvoriti zakonski osnov za njegov rad da bi ostvarenje tog političkog dogovora bilo u skladu sa propisima

Nenadić smatra da je deo pravila nesprovodiv, jer telo treba formirati u roku od 15 dana, članovi tela ne smeju da budu kandidati na izborima, a ko će biti kandidati se još ne zna, jer izbori nisu ni raspisani.

On je naveo i da Vlada uopšte nije objavila odluku, a REM je dao predlog za članove dva dana pre nego što je odluka stupila na snagu.

Komentari

Vaš komentar