Nenadić: Do mesec i po ćemo čekati da saznamo izvore prihoda stranaka u kampanji

Vesti 18. maj 202211:50 > 14:45 1 komentar
Igor Besermenji/N1

Čekaćemo još mesec do mesec i po dana pre nego što saznamo preciznu strukturu troškova i izvore prihoda stranaka u kampanji, izjavio je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Pročitajte još:

„Sve je bilo u senci funkcionirske kampanje, jedna od skupljih kampanja je za nama“, rekao je Nenadić na predstavljanju polugodišnjeg izveštaja o napretku Srbije u klasteru 1 u pregovorima sa EU, koji je predstavila Koalicija prEUgovor.

On je kazao da su stranke ovog puta bile dužne da daju preliminarne izveštaje o troškovima kampanje, ali to što su one prezentovale u praksi je bilo samo 15-20 odsto troškova, dakle nije mnogo popravilo transparentnost procesa.

Vlada „štiklira stavke“ u procesu pristupanja

Način na koji se aktivnosti iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 predstavljaju i sprovode potvrđuju ranije stečen utisak da, umesto volje da ostvari suštinske reforme, Vlada Srbije zapravo samo „štiklira stavke“ u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, rečeno je na predstavljanju izveštaja koalicije prEUgovor za klaster 1.

Izveštajni period obeležili su referendum o promeni Ustava i opšti izbori sa pratećim kampanjama i nizom propisa koji su ponovo menjani u poslednji čas, nedostatak dijaloga u institucijama, masovni građanski protesti krajem 2021. godine, problem primene propisa kao ključna prepreka za napredak slobode medija i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Na otkrivanje surove radne eksploatacije vijetnamskih radnika u Zrenjaninu sa elementima trgovine ljudima nadležni organi su odgovorili poricanjem odgovornosti i ignorisanjem slučaja, navodi se u saopštenju sa konferencije za novinare.

Osujećeni pokušaji uklanjanja murala osuđenom ratnom zločincu u centru Beograda u novembru doveli su do napada na branioce ljudskih prava, ograničena je sloboda okupljanja, ogoljeno je višegodišnje odsustvo napora države da se „suoči sa prošlošću“, dok se postupanje ekstremno desničarskih grupa toleriše.

Policija je učesnike protesta na različite načine zastrašivala, nezakonito prekršajno gonila i nije ih zaštitila od maskiranih napadača sa palicama.

Ruski napad na Ukrajinu krajem februara 2022. godine prouzrokovao je tektonske promene u evropskoj bezbednosnoj strukturi, a posledice te krize značajne su i za politiku proširenja EU, naročito u kontekstu podnošenja tri nova zahteva za članstvo – Ukrajina, Moldavija i Gruzija, ali i za položaj Srbije, koja osim ograničenog napretka u klasteru 1 ima hronične probleme i sa spoljnopolitičkim usaglašavanjem sa EU.

U okviru Poglavlja 24, koje prati prEUgovor, ova kriza Srbiji donosi i izazove novog izbegličkog talasa, rizik od krijumčarenja i trgovine ljudima, kao i problem jačanja desnog ekstremizma, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare