Nenad Rašić imenovan za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi

Vesti 01. dec 202211:33 18 komentara
Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, Nenad Rašić
Kabinet kosovskog premijera / kryeministri.rks-gov.net

Kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao je predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, saopštio je kabinet predsednika kosovske vlade, prenosi KoSSev.

Kurti je u kratkom saopštenju čestitao Rašiću na novoj funkciji, prenosi KoSSev.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa, uključujući doskorašnjeg ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, početkom meseca napustili su institucije.

Izlazak Srba iz institucija na Severu izazvala je nova kriza oko tablica, odnosno odluka kosovske vlade da fazno sprovodi svoju odluku o (pre)registraciji vozila sa tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Ova odluka vlade u Prištini, nakon nekoliko odlaganja i više od 15 sati razgovora na dva sastanka u Briselu, konačno je novim dogovorom suspendovana 23. novembra.

Ono na šta se Beograd istim dogovorom obavezao je – neizdavanje novih tablica za gradove na Kosovu, ali će se postojećim vozilima sa KM tablicama produžavati registracija.

Srpska lista postavila je dva uslova za povratak u institucije – da Priština povuče odluku o (pre)registraciji tablica na RKS i da se formira Zajednica srpskih opština.

Kako je to nedavno protumačio predsednik Aleksandar Vučić, prvi uslov je ispunjen, a sada ostaje da se ispuni i drugi.

Iako drugi uslov još uvek nije ispunjen, novi poslanici Srpske liste ipak su nedavno preuzeli mandate, a nakon što su stari članovi parlamenta iz ove stranke prethodno takođe dali ostavke. Međutim, kako su tada naveli, reč je o „tehničkoj overi mandata“, a kako poslanička mesta rezervisana za srpsku zajednicu ne bi preuzeli „Kurtijevi Srbi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare