KRIK: Nemanja Stajić pod istragom za zloupotrebe u vezi sa legalizacijom

Vesti 05. okt 202214:31 4 komentara
Beoinfo

Nemanja Stajić, bivši prvi čovek Sekretarijata za ozakonjenje objekata Grada Beograda, pod istragom je zbog sumnje da je vršio zloupotrebe u vezi sa legalizacijom zemljišta u javnoj svojini, saznaje KRIK iz Višeg tužilaštva u Beogradu.

Istraga je pokrenuta šest meseci nakon što je KRIK objavio svedočanstva više građevinskih investitora koji su rekli da je zbog korupcije moguće graditi nelegalno u Beogradu, a da je glavni krivac za to Stajićev sekretarijat.

Osim Stajića, tužilaštvo je istragu pokrenulo protiv još dve osobe – Vlade Kovačevića zaposlenog u geodetskoj agenciji „Jugoprojekt“ i Vojina Ostojića, direktora firme „Borpromet“. Njih dvojica sumnjiče se da su Stajića podstrekavali da prekrši zakon, tvrde iz tužilaštva.

Stajić će biti saslušan sutra ujutru u Višem tužilaštvu, otkriva KRIK.

On je do pre tri meseca vodio gradski sekretarijat koji se bavi legalizacijom zgrada i kuća koje su na teritoriji glavnog grada izgrađeni bez građevinske dozvole. Njemu je tada istekao mandat i nije ponovo postavljen na ovu funkciju.

Tokom upravljanja sekretarijatom Stajić nije uspeo da uradi ono što je bila ideja kada je osnovano ovo telo – da reši problem nelegalne gradnje u Beogradu, navodi KRIK. Naprotiv, zahvaljujući korupciji bespravna gradnja nastavila je da cveta, a za to je bio zaslužan upravo Stajićev sekretarijat, kako je ranije za KRIK ispričalo više građevinskih investitora.

Nezakonita legalizacija

Građevinski investitori su novinarima KRIK-a rekli da se više isplati ukoliko se objekat izgradi nelegalno, pa potom legalizije. Iako je po zakonu legalizacija moguća samo za ono što je sagrađeno pre 2015, ukoliko se da mito ljudima iz Stajićevog sekretarijata, nije problem da se legalizuju zgrade i kuće izgrađene kasnije, kako su objasnili.

Povezane vesti

Naveli su da je do Stajića lično nemoguće doći, ali da sve u vezi sa legalizacijom navodno završavaju posrednici.

„Bez njega (Stajića) ništa ne može, svi kanali vode do tog čvorišta, nema veze odakle si došao i ko te poslao, na kraju se rešava samo sa njim“, kazao je tada jedan od KRIK-ovih sagovornika.

O Stajićevoj ulozi u ovakvoj nezakonitoj legalizaciji govorio je i bivši policajac Goran Stamenković koji je osuđen za nereagovanje policije tokom bespravnog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala.

On je za KRIK rekao da ga je vrh policije ucenio da prihvati krivicu u ovom slučaju, a zauzvrat obećao da će mu legalizovati zgradu koju je bez dozvole izgradio u Mirijevu. Legalizacija je išla preko Stajića, ispričao je Stamenković.

Dok je Stajić vodio sektor za poslove legalizacije u glavnom gradu, kako je otkrio KRIK, njegov brat Novak Stajić počeo je da se bavi gradnjom i u poslove ušao preko ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Novak je učestvovao u gradnji najmanje pet zgrada u Beogradu, a najmanje dve – u Mirijevu i u centru grada nedaleko od Terazija – izgradio je bez dozvole, a potom ih nezakonito legalizovao, o čemu je pisao i BIRN prošle godine.

Braća Stajić su se prošle godine našla i u ulozi provokatora na protestu građana protiv projekta kompanije „Rio Tinto“. Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vidi se Nemanja Stajić kako se svađa sa demonstrantima, a jednom je i zapretio: „Evo ja ću da ti dođem“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare