Nemački poslanik: SDA u BiH i SNS u Srbiji žele da potpuno ugase N1 televiziju

Vesti 15. sep 202215:2035 komentara
Izvor: N1

Josip Juratović, poslanik nemačkog Bundestaga i predsednik Odbora za Zapadni Balkan, oglasio se saopštenjem za javnost u kojem naglašava kako su Srbija i BIH očigledan školski primer kako izgleda kada su zarobljeni mediji u zarobljenom društvu jer je "primetno odsustvo svake kritike vlasti", što se ogleda i na primeru udara na N1 BiH.

U tekstu “Zašto je balkanskim autokratima u Srbiji i BiH toliko mrzak informativni TV kanal N1”, nemački posalnik iznosi kako slobodu medija ne možemo posmatrati odvojeno od ljudskih prava, uključujući slobodno izražavanje, pravedno sudstvo, okupljanje, jer “upravo sloboda medija brani ostala ljudska prava i od ključne je važnosti u procesima pristupanja u EU”, prenosi N1 Sarajevo.

“Sloboda medija je posebno pravo koje dovodi u red sva ostala prava ili ne ako je nema, kao što je to slučaj u Srbiji i Bosni i Hercegovini, gde sve medije kontrolišu ljudi bliski vlasti, odnosno vladajućoj partiji, te su skoro sve televizijske stanice s nacionalnom frekvencijom pod kontrolom, a jedino nezavisnoj televiziji u Srbiji i BiH N1 pod pritiskom vladajućih partija je onemogućeno emitovanje preko nacionalnih frekvencija”, naveo je Juratović u saopštenju.

Po jednakoj matrici, navodi Juratović, pristupilo se u strankama SNS-a (Srbija) i SDA-a (BiH) koje su opravdavale neprodužavanje ugovora ekonomski neprihvatljivim zahtevima prema N1 jednostavno kako bi se potpuno ugasile, jer pod takvim uslovima ne bi mogle da se nose s konkurencijom na tržištu.

“Broj vrsnih novinarskih profesionalaca koji rade na N1 BiH i N1 Srbija prelazi preko 250 koji zaista profesionalno i nepristrano obavljaju svoj poziv, svakodnevno se izlažući medijskom linču nedemokratskih političara koji se čak ne ustručavaju i u parlamentu poput Srbije da kritikuju N1 emisije i novinare u parlamentu koji gotovo da nema opoziciju jer je upravo nedostatkom slobodnih medija uništena”, istakao je.

Zaključuje da je u BiH stotine hiljada gledalaca ostalo 1. septembra 2022. bez najgledanijeg kanala N1 zbog neproduživanja ugovora uprave BH Telekoma čiji je upravnik član vladajuće stranke SDA, a koji su na sličan način kao i u Srbiji ponudili N1 da besplatno emituje svoj program znajući da to ne mogu da prihvate jer nisu plaćeni spolja od drugih država.

“Srbija i BiH su evidentan školski primer kako to izgleda kada su zarobljeni mediji u zarobljenom društvu jer je primetno odsustvo svake kritike vlasti, pa i ako malo postoji odmah se grubo napada i eliminiše. Neprimereno etiketiranje medija i novinara podstiče nestabilan ambijent, a ta nesloboda je izraz apsolutne neslobode i zarobljenosti celog društva i izraz apsolutne vlasti, koju doživljavaju kao mogućnost da u najgrubljem smislu reči, kontrolišu sve u društvu”, zaključio je nemački političar.

Komentari

Vaš komentar