Nemački ministar u Prištini o priznanju Kosova, u Beogradu – druge teme, ili…

Vesti 23. apr 202119:21 > 19:30 23 komentara

Nemačka je jedina zemlja sa kojom je Srbija tokom pandemijske 2020. godine ostvarila rast trgovinske razmene, saznali smo posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Hajka Masa. I to su, kažu, dobre vesti. Ipak nismo saznali da li postoji i loša - a to je da Nemačka na kraju dijaloga očekuje priznanje nezavisnosti Kosova.

Drugi dan, drugi grad, ali i druga poruka – nakon sastanka sa predsednicom Kosova u četvrtak, šef nemačke diplomatije je o priznanju nezavisnosti Kosova govorio kao o neminovnosti…

„Naravno, priznavanje Kosova moraće biti deo rešenja, jer u suprotnom do njega neće doći“, rekao je u četvrtak u Prištini Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Nemačke.

Povezano:

Ivo Visković, profesor i nekadašnji ambasador u Nemačkoj ističe: „To je prvi put da je jedan nemački ministar to otvoreno rekao. Do sada se to nagoveštavalo, niži funkcioneri su davali takve izjave, ali sada je i nemački ministar to sasvim direktno rekao“.

Međutim, posle susreta sa predsednikom Srbije – o takvom epilogu ni reči…

„U obe zemlje formirane su vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom, sada je pravi trenutak za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa i za postizanje rezultata. Važno je ne voditi dijalog radi dijaloga već treba postići rezultate i spremni smo da pomognemo. Ovde se ne radi o tome da obe strane treba da učestvuju, već treba da daju svoj doprinos“, rekao je danas u Beogradu Mas.

I treba da postignu kompromis – mada bez naznaka šta bi za jednu, a šta za drugu stranu to značilo. Za razliku od gosta u Prištini, domaćin u Beogradu nije rekao ništo novo.

„Mi sa Nemačkom imamo tu razliku što je Nemačka i podržavala i pomagala stvaranje nezavisnosti Kosova. Mi ne priznajemo nezavisno Kosovo, ali smo spremni da na ozbiljan i odgovoran način razgovaramo o budućnosti celog regiona, postizanju kompromisa. Razume se – štiteći naše državne i nacionalne interese“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da li je nezavisnost iza zatvorenih vrata uopšte pomenuta – nije bilo prilike da pitamo, s obzirom da je konferencija za medije završena posle dva pitanja, a da nijedno od ta dva prethodno nije bilo namenjeno N1.

Komentarišući to, profesor Visković kaže: „Vrlo često diplomate tako koriste situaciju da kažu svima ono što im je milo čuti. A ono što im baš nije drago čuti – to se izbegava, kaže se u direktnom razgovoru ali ne i pred kamerama. I to nije ništa čudno, nisam se ja iznenadio zbog toga. Mislim da je to na neki način i razumljivo – da ne nerviraš domaćine bez potrebe“. Dok ne dođe vreme za krupne korake – mada Visković smatra da nije realno ni tražiti ni očekivati od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, već da će se u narednom periodu tražiti takozvana kreativna rešenja – možda baš ono koje će ličiti na model dve Nemačke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare