Nemačka od nedelje popušta mere za ulazak građanima Srbije

Vesti 18. jun 202115:55 > 16:19
Izvor: Reuters/Annegret Hilse

Ambasada Savezne Republike Nemačke saopštila je da će ograničenja za putovanja za Nemačku koja su do sada na snazi biti ukinuta od nedelje, 20. juna 2021. godine, osim u slučaja ulaska u zemlju avionom.

„Samim tim biće ponovo omogućena putovanja iz Srbije za Nemačku, kao i pre izbijanja pandemije izazvane virusom kovid 19. Za putovanja avionom ostaje na snazi da su putnici dužni da avionskoj kompaniji pre poletanja stave na uvid negativan test na prisustvo virusa kovid 19, potvrdu o revakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti“, kaže se u saopštenju.

Kako se objašnjava, osnov za ukidanje ograničenja za ulazak u zemlju je preporuka Saveta Evropske unije koju Nemačka primenjuje na nacionalnom nivou.

„Imajući u vidu da pandemija još nije pobeđena, Ambasada pak poziva na oprez. Svaki građanin treba da proceni da li je planirani put u trenutnim okolnostima zaista preko potreban. Detaljno se informišete o situaciji u vezi sa virusom kovid 19 na vašoj destinaciji u Nemačkoj i vodite računa o tome da se situacija može brzo promeniti“, navodi se u saopštenju.

Precizira se da je za ulazak za period više od 90 dana ili radi zasnivanja radnog odnosa potrebna viza, dok se građanima kojima su potrebne detaljnije informacije savetuje da ih potraže na sajtu Ambasade.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar