Nema obećanog stana za žrtvu silovatelja iz Malče, kažu – nisu ispunjeni uslovi

Vesti 24. dec 202120:32 > 20:33 16 komentara
Pixabay (Ilustracija)

Porodica 14-godišnje devojčice koja je 2019. godine bila žrtva otmice, a koja sada živi u lošim uslovima, nije na spisku za socijalni stan u Ulici Majakovskog u Nišu, iako su iz Grada to obećali, kaže osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić. Ističe da je umesto toga ponuđen neuslovan stan koji prokišnjava. Iz Gradske stambene agencije poručuju da porodici ne treba hitan smeštaj, da je stan koji je ponuđen uslovan i da je reč o političkom razračunavanju.

Jurić za Južne vesti objašnjava da se sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski sastao 26. marta ove godine i da mu je tada obećala da će jedan od stanova pripasti porodici zbog traume kroz koju je devojčica prošla, ali i zato što žive u lošim uslovima.

„I pre toga smo pričali o tome da je situacija sa devojčicom problematična, kao i njen dalji nastavak života, da stambeno pitanje nije rešeno, da živi u uslovima koji nisu humani, jer su njoj potrebni posebni uslovi da bi se vratila u normalan tok života posle svega što joj se desilo“, naveo je Jurić.

POVEZANE VESTI

Tvrdi da su se nakon toga više puta obraćali Gradskoj upravi i da su im govorili da je sve u redu i da čekaju samo rešenje komisije.

„Kao organizacija smo se nekoliko puta tokom poslednjih nekoliko meseci intenzivno obraćali Gradskoj upravi sa pitanjima šta se dešava sa tim, dokle se stiglo. Odgovarali su nam da je sve u redu, da se čeka samo rešenje te komisije i da će tada moći da se usele. Pitali smo i da li je potrebna neka dodatna dokumentacija ili bilo šta, rekli su da ne treba, da je sve u redu i da se samo čeka to rešenje“, kazao je Jurić.

Međutim, kada je rešenje konačno stiglo, porodica nije bila na spisku.

„Obratio sam se gradonačelnici na Viberu i rekla je da po zakonu nisu mogli da dobiju stan, da sve mora da ide po zakonu i ja sam samo dostavio ono što piše u obrazloženju stambene komisije, da oni nemaju dovoljno sredstava da bi dobili stan. Upravo zbog toga smo se i obraćali ranije, da vidimo šta je potrebno da se obezbedi“, objašnjava Jurić.

Umesto stana u Majakovskog, ponuđen im je neuslovan stan u potkrovlju, bez grejanja i lifta, gde su u sobi u kojoj bi dete spavalo vrata koja vode do požarnih stepenica.

„Porodici je ponuđen stan od Gradske stambene agencije, juče smo išli da ga vidimo i on ne ispunjava uslove za situaciju u kojoj je ona. Tamo gde ona treba da spava su vrata koja vode do nekih požarnih stepenica. Da li dete koje je proživelo takve traume treba da se budi i razmišlja da će neko možda upasti u sobu dok spava“, upitao je Jurić.

Kaže da je obećanje prekršeno, da neće dozvoliti da na tome ostane i da će preduzeti sve što može, kao i da Niš i cela Srbija imaju obavezu da pomognu u takvoj situaciji.

Devojčicina majka navodi da su se mesecima nadali da će rešiti makar stambeno pitanje i da su zbog prekršenog obećanja doživeli veliko razočarenje.

„Ne treba niko da obećava nešto što ne može da ostvari. Nije to malo obećanje, nadali smo se mesecima i onda nas nema na listi. Mislim da treba malo da se pomogne da dete stane na noge i zaboravi neke stvari“, kaže majka.

Ističe da za njenu ćerku nadležni nemaju dovoljno sluha i da se snalaze kako umeju sa malim mesečnim iznosom koji primaju u vidu socijalne pomoći.

„Igor Jurić hoće da nam pomogne i trudi se, taj čovek treba krunu da nosi za to što radi. Jedini je kome možemo da verujemo. Ostali su katastrofa. Na socijali smo, a to je smešna cifra. Grad kao Grad – ništa. Nikakva pomoć, bukvalno smo zbrisani sa svih lista“, požalila se.

Iz Grada kažu – porodica nije ispunjavala uslove

Dok iz Kabineta gradonačelnice ne odgovaraju na pitanja o tome da li je porodici zaista obećan stan, zašto nisu na spisku i šta Grad može da preduzme da bi pomogao, iz GSA saopštavaju da porodica nije toliko stambeno ugrožena, ali da su ponudili uslovan dvosoban stan u naselju „Čair“ u Nišu.

Prethodni zakupac ovog stana, koji je oko četiri godine živeo u njemu sa tročlanom porodicom, ponudio je da ostavi na poklon grejna tela koja je sam kupio, jer u stanu nema parnog grejanja. Zakupnina ovog stana na mesečnom nivou je oko 70 evra (u dinarskoj protivvrednosti), značajno je manja od tržišne vrednosti na ovoj lokaciji, objašnjavaju iz GSA.

Kako navode, porodica nije ispunjavala uslove za konkurs jer nemaju dovoljno primanja, nisu zaposleni i primaju socijalnu pomoć, a i da nije tako ne bi bili na listi jer nisu podstanari.

Čak i da porodica ispunjava uslove Konkursa u pogledu visine prihoda, ne bi mogla da ostvari prioritetno mesto na rang-listi, jer živi u zajedničkom domaćinstvu sa roditeljima, za koji stambeni status se po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada dodeljuje manji broj bodova nego za podstanarski status, kažu iz GSA.

Tvrde da su ponudili da obave sve neophodne radove da bi stan bio udoban za život i poručuju da Jurić pokušava da zalaganje Grada izvrne ruglu i da se politički razračunava.

Viši sud izrekao je doživotnu robiju Ninoslavu Jovanoviću iz sela Malča 5. januara ove godine i to je prvi put da je neko lice dobilo najtežu kaznu od stupanja na snagu novog Krivičnog zakonika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare