Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu postao brvnara

Vesti 08. sep 202107:54 > 07:58 70 komentara
Pančićev vrh
Nova.rs

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu ne samo da nije srušen “do poslednje cigle”, kako je svojevremeno najavljivao ministar Nebojša Stefanović, već je, sudeći po fotografijama lista “Nova”, adaptiran i pretvoren u brvnaru koja bi mogla da proradi već početkom zimske sezone.

Sada nadležni ministri građevinarstva Tomislav Momirović i policije Aleksandar Vulin ne izjašnjavaju se o uklanjanju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu. Iako je još pre tri godine izdato rešenje o njegovom rušenju, sva je prilika da će ovako adaptiran u montažni, sa smanjenom površinom, za koji je investitorka Snežana Mitković prvobitno i dobila dozvolu, opstati.

Povezane vesti

Kako navodi dobro obavešteni izvor “Nove”, u ovom trenutku na toj brvnari na Pančiću ne izvode se radovi, a i dalje nije priključen na struju ni vodu. Ipak, on kaže da nije isključeno da proradi kao ugostiteljski objekat tokom zimske sezone.

“Dok god postoji objekat, postoji takva mogućnost”, dodaje sagovornik, a prenosi „Nova.rs“.

Novinari “Nove” pitali su Ministarstvo građevinarstva da li će nelegalni objekat na Pančićevom vrhu biti srušen i šta ih je sprečilo da to urade do sada. Međutim, odgovori nisu stigli.

Objekat na Pančiću sagrađen je bez dozvole u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Kopaonik još 2017, a imao je površinu oko 1.000 kvadrata. Kako je pisao Insajder, investitorka Snežana Mitković je dobila dozvolu od Opštine Brus da na toj lokaciji izgradi privremeni objekat – ski bife do 150 kvadrata.

Iako je Ministarstvo građevinarstva izdalo rešenje o rušenju 24. januara 2018. godine, on ne samo da nije uklonjen, već je otvoren i to u jeku te zimske sezone.

Nakon pritiska javnosti, rušenje je bilo zakazano za avgust iste godine, ali je dan ranije otkazano. Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odbio je da obezbedi asistenciju policije bez dokaza da je pre toga pokušano rušenje. S druge strane, uz obrazloženje da ne želi da ugrozi bezbednost svojih zaposlenih, u to vreme ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović odbila je da bez asistencije policije sprovede rušenje nelegalnog objekta.

U međuvremenu je promenjen zakon, ali ni to nije dovelo do rušenja objekta na Pančiću.

Dva ministarstva prebacivala su odgovornost jedno na drugo, da bi u avgustu 2019. Nebojša Stefanović izjavio da će taj objekat biti srušen “do poslednje cigle”.

“Nesporno je da je objekat nelegalan i biće srušen do poslednje cigle. Neće ostati trunčica od njega. Pokazaće se vladavina prava”, obećao je tada Stefanović i naveo da će se to dogoditi do kraja 2019.

Međutim, do rušenja nije došlo uz objašnjenje da će to uraditi sama investitorka. Međutim, ni ona to nije učinila, već ga je samo adaptirala kako bi izgledao kao privremeni montažni objekat.

Zbog nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu krajem aprila ove godine uhapšeno je osam osoba. Među njima bio je i Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik Opštine Brus, protiv koga je Ministarstvo građevinarstva podnelo krivičnu prijavu zbog trgovine uticajem i falsifikovanja.

Privedena je bila i investitorka Snežana Mitković, kojoj se u Brusu sudi zbog krivičnog dela nelegalne gradnje. Protiv nje je podneta i prijava zbog sumnje u poreklo imovine.

O slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu prvo je pisao BIRN, koji je otkrio da je prema dostupnim dokumentima investitorka tog objekta javnosti nepoznata Snežana Mitković.

Međutim, kako je objavljivala ta istraživačka mreža, Kopaonikom su kružile razne priče o tome ko zapravo zida kafanu na Pančićevom vrhu. U tom kontekstu su se pominjali Zoran Milojević Zelja, član SNS koji je kontrolisao rad stranke u Raškom okrugu, kao i Zvonko Veselinović, kome se sudilo za nelegalno iskopavanje šljunka.

Veselinović se pominjao i u optužnici za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, gde je označen kao jedan od vođa kriminalne grupe čije je delovanje dovelo do ubistva. Kako su pisali mediji, za njim je bila izdata i međunarodna poternica.

Kako je otkrio Insajder, investitorka je uz falsifikovan dokument pokušala da legalizuje nelegalni objekat. Taj dokument je izdala Opština Brus na čijem čelu je tada bio Milutin Jeličić Jutka.

Sumnjalo se da je u dogovoru s investitorkom nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave.

Slučaj je 2018. preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.

Milutin Jeličić Jutka proveo je u zatvoru tri meseca zbog nedozvoljenih polnih radnji, a njegovo hapšenje u slučaju Pančićevog vrha usledilo je svega nekoliko dana po njegovom izlasku na slobodu. U pritvoru je proveo duže od mesec dana, da bi potom bio pušten da se brani sa slobode.

Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu vodilo je predistražni postupak protiv njega i zbog prikrivanja imovine, a za to krivično delo već je bio osuđen. Uprkos jasnim dokazima da Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio vlasništvom nad stanom u centru Beograda, tužilaštvo u Kruševcu nedavno je odbacilo krivičnu prijavu protiv njega.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare