Neki „nemaju kapacitet“, drugima „mašine u kvaru“ – list Nova nema ko da štampa

Vesti 20. apr 202119:39 > 19:5338 komentara

Štampanje dnevnog lista Nova, kompanije United Media, nisu prihvatile štamparije Politika, Borba, Ringier Aksel Špringer, Color Press i Grafoprodukt. Uz različita obrazloženja, nijedna nije direktno odbila poslovnu ponudu, već su se pravdali nedostatkom kapaciteta. Jedino je štamparija "Mađar So-a" iz Novog Sada prihvatila posao, ali oni tek pola tiraža mogu da štampaju u punom koloru. Struka smatra da ovo ukazuje na ograničavanje slobode štampe.

Nakon dvomesečnih bezuspešnih pregovora sa srpskim štamparijama, kompanija United Media, koja će novine izdavati, saopštila je da su se od ćutanja, rečenice da „nemaju kapaciteta za taj posao“, preko „trenutno pokvarenih mašina“ nizali izgovori zašto ne žele, a da su retki oni koji su otvoreno izgovorili da se plaše reakcije vlasti.

„Sa razlogom sumnjamo u iskrenost njihovih odgovora, imajući u vidu da su sve te štamparije do nedavno imale kapacitet da štampaju mnogo veće dnevne tiraže“, saopštila je United Media.

Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs kaže da je razgovarao sa svim direktorima štamparija i smatra da su odlučivali sami, njihova odluka ne bi bila da ne prihvate posao.

Povezane vesti:

„Čak mislim da bi se radovali da dobiju posao i nešto rade. Da li su oni pitali pa dobili negativan odgovor, to nikad ne mogu da saznam ili preventivno iz straha nisu se čak ni usudili da pitaju da li smemo one iz United Media da štampamo“, rekao je urednik portala Nova.rs Veselin Simonović.

Iako „najmodernija štamparija na Balkanu“, kako za sebe kaže Ringier Aksel Špringer, štampa 96 strana u punom koloru odjednom i 135.000 primeraka novina na sat, nije pristala da štampa novine Nova.

Baš tu štampariju, septembra 2013. godine, pritiskom na dugme u pogon je pustio lično tadašnji prvi potredsednik Vlade, a sadašnji predsednik, Aleksandar Vučić. Kompaniji je poručio da „vlastima ne pada na pamet da utiču na uređivačku politiku, da se do sada nisu mešali, niti će se ubuduće mešati u njihov rad“.

„Nekad su se štamparije trudile da ne naprave štamparsku grešku, tako što će da objave slovnu ili neku drugu u novinama. A sada se boje tih štamparskih greški, da štampaju nešto što može da im stvori probleme od očigledno vlasti. To podseća na ona vremena kada je predsednik Vučić bio ministar informisanja“, smatra glavni urednik Danasa Dragoljub Petrović.

U to vreme Danas se štampao u Crnoj Gori. U pojedinim periodima i Blic, Dnevni telegraf, Borba i u Podgorici i Sarajevu, pa su se švercovali preko granice. Čak i da ne postoji pritisak na štamparije, veruje glavni urednik Danasa, onda je to autocenzura, zbog kamapnje koja se vodi protiv United grupe.

„Ljudi u štamparijama više ne razmišljaju komercijalno, odnosno da mogu da zarade od štampanja jednog dnevnog lista, koji će očigledno biti tabloid, pošto i Nova.rs je neki polu-tabloid, koji će imati široku publiku i veliki tiraž. Oni ne razmišljaju da mogu da zarade“, dodaje Petrović.

Kada štamparije odbiju izdavače koji žele da plate štampanje svojih novina, onda je po sredi strah da se ne zamere vlastima i ograničavanje slobode štampe, smatra predsednik NUNS-a.

„Znajući sa kakvim mašinama raspolaže Ringier ili neko od tih modernijih štamparija, mislim da oni imaju mogućnosti da štampaju još jedne dnevne novine. Mislim da to može i Politika, za Borbu zaista nisam siguran, to su starije mašine, da li one to mogu. Ali za sve ove ostale koje štampaju sve ove ostale šarene novine, tabloide, ja mislim da oni imaju kapaciteta za još jedne novine. I u normalnom društvu, njima bi to bilo super, jer bi zaradili više i podigli plate svojim zaposlenima“, rekao je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Mala zemlja, a reklo bi se dovoljno štamparija. Mnogo medija, ali ne i mnogo prodatih tiraža, kako tvrde izdavači i štamparije.

„Jutros kad sam dobio podatke. Osam vodećih beogradskih dnevnih novina ima ukupan prodati tiraž 220 hiljada“, rekao je novinar Manojlo Vukotić.

Komentari

Vaš komentar