Nekad saradnica ministra, sada u tabloidima, Georgiev smatra – zbog Jovanjice

Vesti 28. jan 202119:50 > 20:16 51 komentara

Deset dana deo medija objavljuje optužbe na račun nekadašnje državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović, pripisujući joj prisluškivanje predsednika Srbije, ali i organizacije kriminalnih ubistava. Međutim, zvanična istraga o prisluškivanju o tome se ne oglašava, a nepoznato je i da li je o povezanosti sa kriminalnim klanovima ikakva istraga pokrenuta. O Hrkalovićevoj ni reč u javnosti ne iznose ni, među naprednjacima, njeni nekada najbliži stranački saradnici, poput Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vučića.

Glavno lice za tabloidne naslovnice danima je najmisterioznija bivša agentkinja i policajka Srbije Dijana Hrkalović. Dok je Hrkalovićeva zvanično predvodila policiju i borbu protiv kriminala, o njoj se godinama glasno šaputalo, a sudski procesi u kojima se njeno ime tek spominjalo proglašavani su „zatvorenima za javnost“.

Sada, kada već godinu i po živi daleko od službe i javne funkcije, većina medija označava je kao ženu koja je prisluškivala predsednika Vučića i njegovu pordicu, Tužilaštvo koje vodi istragu o tom slučaju ćuti, a ćute i Vučić i Stefanović.

POVEZANE VESTI

Policajci koji su joj se usprotivili, kao po pravilu bili bi smenjivani, otpuštani, pa i hapšeni, kaže bivši policajac Milan Dumanović kome se sudi za odavanje službene tajne jer je u javnosti govorio da je policija izvela nelegalnu tajnu operaciju i to po nalogu upravo Dijane Hrkalović.

Dodaje, prema onome što zna o Hrkalovićevoj, i on misli da je prisluškivala predsednika.

„Smatram da ona ne samo da je prisluškivala novinare, političke protivnike, već je u jednom trenutku pomislila da ima toliku moć pa je prisluškivala i Vučića“, kaže Dumanović.

Ima li i dokaza među svim tim glasinama o Hrkalovićevoj. Ili postoji neki drugi razlog zašto je njene nekadašnje kolege ne hapse?

„Za sada je ne hapse, mislim da možda ne znaju ko je novi gazda Dijane Hrkalović, ali pouzdano znam da je pod kontrolom MUP-a 24/7 pa ćemo videti da li će narednih dana biti lišena slobode“, mišljenja je Dumanović.

Tekstovi o Hrkalovićevoj kao da su delovi kriminalističkih romana, nazivaju je kumom mafije i kavačkog klana, optužuju da je kao jedna od najbitnijih figura u policiji, zapravo štitila kriminalce s poternica, organizovala ubistva. Novinari odjednom, iz pouzdanih izvora saznaju i da često menja ime prezime, prebivališta, tajno boravi u Izraelu. Provladini tabloidi, od kada Dijana nije više deo vlasti, o njoj pišu slično kao što joj je opozicija govorila u lice, dok je bila deo vlasti.

„To je lice Saleta Mutavog, to je lice Milana Radojičića, Zvonka Veselinovića, to je lice svih kriminalaca koji danas vode Srbiju“, kazao je lider Dveri Boško Obradović o njoj u Lučanima, kada su članovi tog pokreta upali u policijsku stanicu.

Hrkalović im je tom prilikom rekla: „Pustite nas da radimo svoj posao“.

Novinar Sloba Georgiev, u tekstu koji je napisao za nedeljnik Vreme, navodi da Dijana trenutno igra važnu epizodnu ulogu i to za vlast, u priči kojom se zamagljuju stvarni problemi sa uzgojem marihuane na Jovanjici.

„Slučaj Dijane Hrkalović izgleda kao slučaj za pokrivanje Jovanjice, i to Jovanjice dva, nova optužnica koja pokazuje ogromno učešće ljudi iz bezbednosnih službi u tom nelegalnom poslu, pa smo sad dobili Dijanu i svi smo se kao sablaznili“, kaže Georgiev.

Nisu se tabloidi samo setili Dijane Hrkalović, setili su se i nedavno preminulog policajca Dejana Jovića. Naime, višestruko nagrađivani inspektor za ubistva Jović je krajem 2018. godine nepravedno optužen, uhapšen, pritvoren, kako N1 saznaje upravo po nalogu Dijane Hrkalović. Kasnije je pravosnažno oslobođen, ali degradiran u službi.

To sada objavljuju i tabloidi, isti oni koji su nekada hvalili Hrkalovićevu, a u decembru 2018. godine o Joviću pisali kao o prljavom policajcu koji sarađuje sa kriminalcima. Sada navode da je Hrkalovićeva organizovala njegov progon. Ne daju odgovor – ko je u tom progonu, organizovao tabloide.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare