Neizvestan povratak srpskih državljana, ali izvesne – migracije iz Avganistana

Vesti 16. avg 202119:12 > 19:15 9 komentara

Iako je prva informacija iz ambasade Srbije u Nju Delhiju bila da nema srpskih državljana koji su zatražili pomoć i evakuaciju iz Avganistana, televiziji N1 javila su se dvojica srpskih državljana koji hitno žele da napuste Kabul. Trenutno su na bezbednom, a osim njih, u Avganistanu je i jedna žena poreklom iz Srbije, o kojoj javnost trenutno ne zna ništa - ni ko je, ni gde se tačno nalazi.

Poslednjih šest dana srpski državljani Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji rade u Avganistanu, pokušavali su da odu iz zemlje i vrate se kući komerijalnim letovima. Međutim, otkazivani su jedan za drugim, i ulazak Talibana ih zatekao u Kabulu.

POVEZANE VESTI

„Nama su ovde pomogle kolege i drugovi koji su iz Hrvatske, Bosne i Slovenije da dođemo na bezbedno mesto iz našeg kampa, tako da smo sada tu pored ulaza u vojni deo aerodroma gde čekamo da nam se odobri ulaz. Ne puštaju nikoga unutra ako niste na spisku za evakuaciju i odlazak iz zemlje, jer civilnih letova naravno nema“, kaže Pribak.

Pokušali su da stupe u kontakt sa ambasadom u Indiji, koja je nadležna i za Avganistan i uspeli su tek nakon što su nabavili mobilni telefon ambasadora jer se na fiksne telefone niko nije javljao. Iz Ministarstva spoljnih poslova N1 je prosleđeno saopštenje ambasadora koji trenutno traži rešenje za njih.

„Od jutros imamo informacije o troje naših državljana koji se nalaze u Avganistanu. Sa njima smo u permanentnom kontaktu i radimo na njihovoj hitnoj evakuaciji s obzirom na dramatičnost situacije u Kabulu. Ministarstvo spoljnih poslova je u kontaktu sa zemljama koje planiraju evakuacione letove u neposrednoj budućnosti, trudimo se da razrešimo situaciju na najbolji način“, poručio je ambasador Siniša Pavić.

Za sada se iz Avganistana, ukoliko ste civil, ne može gotovo nikako – ni vazdušnim ni kopnenim putem – ali je izvesno da će završetak rata u korist Talibana dovesti do masovnih migracija, pre svega u Aziji, ali i Evropi. Avganistanaca je svakako svih prethodnih godina najviše među ljudima koji ulaze u Srbiju, a tako će po svemu sudeći biti i dalje.

„Pretpostavljamo da će taj broj da se intenzivira. Ne verujem da će doći do masovnog priliva kao što je to bilo 2015. već da će taj proces biti dugotrajan i da će ljudi ulaziti, ne u milionima ali u stotinama sigurno i u Srbiju i u druge zemlje“, izjavio je Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Pitanje je ima li Srbija kapaciteta za dodatan priliv izbeglica koji se očekuje u narednih nekoliko meseci. Ipak, trenutno važnije pitanje je ima li diplomatski manevar za spasavanje troje državljana kojima nema ko drugi da pomogne.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare