Nedeljkov o amandmanu na izveštaj EP: Dobra vest za društvo, a loša za vlast

Vesti 25. mar 202118:02 1 komentar
N1

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Raša Nedeljkov je pozdravio usvajanje amandmana na izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije, u kojem se kritikuje kampanja poslanika vladajuće većine protiv CRTA i istraživačkog portala KRIK.

On je istakao da je to dobra vest za društvo, jer pokazuje da evropske institucije nisu odustale od demokratske transformacije Srbije i regiona.

Ocenio je i da je to loša vest za vlast u Srbiji koja prema njegovim rečima, u više navrata dobija negativne ocene sa nadležnih evropskih adresa zbog „bazičnih stvari“.

„Govorimo o fundamentalnim ljudskim pravima, o vladavini zasnovanoj na podeli vlasti koja u Srbiji očigledno ne funkcioniše jer je parlament zamenjen političkom propagandom“, naveo je Nedeljkov za Radio televiziju Vojvodine.

Rekao je da očekuje da institucije reaguju na poruke upućene nevladinim organizacijama iz Skupštine Srbije, da poslanici poštuju sopstveni Kodeks ponašanja, da mediji „rade svoj posao i istinito izveštavaju šta poslanici govore“.

„Oni se ipak nisu uzdržali ni posle poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića pa su i danas razgovarali u parlamentu o svemu, samo ne o dnevnom reduk već o ljudima koji su bili hrabri da kao profesionalci govore u odbranu svoje struke poput bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića ili sudije Miodraga Majića“, kazao je Nedeljkov.

Ponovo je optužio poslanike vlasti da „raznoraznim aferama pokušavaju da zagade javnost umesto da se bave svojim poslom“.

„Ovde se ne radi samo o organizaciji CRTA, već o svima koji iznose stav koji nije u skladu sa većinskim mišljenjem. Mi nismo neprijatelji nikome već smo prijatelji demokratije, ali to pojedini predstavnici vlasti ne razumeju“, dodao je Nedeljkov.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare