Ne zna se ko je dobio tender za Veliko ratno ostrvo, javnost ostala ispred vrata

Vesti 04. feb 202119:4231 komentara
Podeli:

Ko ponudi najmanju cenu i najbrži rok izgradnje - taj će dobiti posao izgradnje vodoizvorišta na Velikom ratnom ostrvu. A pre toga - posao istraživanja na ostrvu, kroz studiju opravdanosti. Tako piše u tenderskoj dokumentaciji, ali ko je srećni dobitnik posla koji će mnoge ljubitelje prirode unesrećiti - nema informacije, iako je u četvrtak u 14 sati tender zatvoren. I ne samo tender, već i vrata vodovoda na koja smo pokušali da zakucamo.

Hoće li Veliko ratno ostrvo i posle današnjeg dana ostati netaknuto ili će ga sledeći put fotograf Srđan Ilić slikati kao gradilište budućeg vodoizvorišta?

„Ja lično ne bih voleo da ga tako fotografišem, dosta se gradi po Srbiji i to je lepo, ali neke stvari treba da ostanu autentične. Jedna od tih je Veliko ratno ostrvo. Ja dosta vremena provodim tamo, pecajući, tu odmaram živce od posla. Tako da ja apelujem da se ostrvo ne dira, da se tu ništa ne gradi, da to ostane kao što je i do sada zaštićena oaza, rezrvat prirode“, kaže fotograf i ribolovac Srđan Ilić.

Ko će prvi zabosti ašov na Velikom ratnom ostrvu – pokušali smo da saznamo u Deligradskoj 28, gde je sedište Beogradskog vodovoda i kanalizacije – onih koji su raspisali tender za izradu studije opravdanosti izgradnje vodoizvorišta na Velikom ratnom ostrvu. Od, kako se to kaže, zainteresovane javnosti, za gradnju reni bunara na ostrvu samo mi i Ne davimo Beograd.

Pročitajte i:

„Mi smo došli da vidimo, ima danas otvaranje ovih ponuda za Veliko ratno ostrvo i izgradnju reni bunara, u 14h piše na sajtu“, rekao je Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd.

„Ovde je televizija N1, hoće da snime, al ja ne znam imaju li odobrenje za to“, rekli su nam na prijavnici.

N1: Piše da nije isključena javnost.

Žena s prijavnice razgovara s nekim telefonom:

„Kaže „piše da nije isključena javnost“. Da, da, treba odobrenje od službe da bi mogli da uđu“, rekla je zaposlena na prijavnici nakon razgovora telefonom.

U holu Beogradskog vodovoda morali smo da sačekamo odobrenje generalnog direktora.

U međuvremenu, utvrdili smo da nemamo temperaturu, ali ni šanse da prisustvujemo tenderu.

„Nažalost, nismo mogli da uđemo, rekli su nam da zbog epidemioloških mera moramo unapred da se najavimo na to javno otvaranje ponuda i da će zapisnik s tendera biti objavljen na sajtu javnih nabavki kad se to završi“, rekao je Veselinović.

Slučajno ili ne, ovaj tender raspisan je tek nekoliko dana pošto je skupština usvojila plan detaljne regulacije Makiškog polja, gde se u blizini vodoizvorišta i reni bunara planira izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa i metroa.

„Na Makišu zbog izgradnje neće biti moguća proizvodnja vode ili će opasti značajno, tako da ćemo zbog interesa nekog privatnog investitora mi morati da ulažemo javna sredstva u izgradnju novih izvora vode, u situaciji kada voda postaje ozbiljan resurs svuda na svetu i treba da predstavlja javno dobro koje je dostupno svima“, naveo je Veselinović.

Ovaj razgovor trajao je pet minuta, tačno onoliko za koliko su nam u Vodovodu rekli da i zapisnik s tendera. Međutim, iako javni i ovaj tender do početka vesti ostao je tajna.

Komentari

Vaš komentar