Ne morate da čekate šest meseci da biste primili treću dozu

Vesti 03. nov 202118:15 > 19:14 17 komentara

Doktorka Snežana Kalabić sa vakcinalnog punkta u TC Ušće objasnila je da je vreme između primanja druge i treće doze skraćeno. "U slučaju Sinofarma, posle četiri meseca može da se primi treća doza, a ukoliko ste primili AstraZeneku, Sputnjik ili Fajzer, potrebno je pet meseci da prođe da biste primili buster dozu. Imunokompromitovani, koji piju imunosupresive, na hemioterapijama, uz izveštaj svog specijaliste posle druge doze, kad prođe 28 dana, mogu da prime treću dozu da bi pojačali svoj imuni odgovor", kaže ona.

Doktorka Snežana Kalabić sa vakcinalnog punkta u TC Ušće kaže da je u odnosu na letnji period veće interesovanje za vakcinaciju, naročito prvom dozom.

„To su pretežno mladi ljudi, studenti, radno aktivno stanovništvo, shvatili su da su vakcinisani imali lakšu sliku, neki dolaze jer rade u ugostiteljstvu, zbog kovid propusnica, jedna polovina se vakciniše prvom, odnosno drugom dozom, a polovina trećom“, kaže ona.

Ušće se, kaže ona, i u maju i junu pokazalo kao dobra lokacija.

„Potrebno je da građani donesu neki dokument gde ima matični broj, a građani Severne Makedonije i BiH da donesu neki lični dokument. Ne treba da donose potvrde o prethodnoj vakcinaciji, jer mi to imamo u sistemu“, kaže.

Ističe da građani kao treću dozu najviše primaju Fajzer vakcinu.

„Sad neke studije govore da je kombinacija dobra i da je mnogo jači imunitet posle kombinacije vakcina. Post kovid sindrom kao da ne postoji kod vakcinisanih, ili je manje izražen. Mi smo socijalna bića, treba da se družimo, mislim da će vakcine pomoći“, kaže ona.

Objasnila je da je vreme između primanja druge i treće doze skraćeno.

„U slučaju Sinofarma, posle četiri meseca može da se primi treća doza, a ukoliko ste primili AstraZeneku, Sputnjik ili Fajzer, potrebno je pet meseci da prođe da biste primili buster dozu. Imunokompromitovani, koji piju imunosupresive, na hemioterapijama, uz izveštaj svog specijaliste posle druge doze, kad prođe 28 dana, mogu da prime treću dozu da bi pojačali svoj imuni odgovor“, kaže ona.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare