Ne davimo Beograd podneo predloge zakona o zakupnini stanova i porezu na dohodak

Vesti 23. nov 202213:35 16 komentara

Poslanici Zeleno-levog kluba iz Pokreta "Ne davimo Beograd" predali su Skupštini Srbije predlog Zakona o zakupnini stanova i kuća za stanovanje i kontrolisanoj zakupnini, i predlog dopune Zakona o porezu na dohodak građana, u cilju uvođenja maksimalnog iznosa zakupnine koji će biti vezan za neto platu građana.

Poslanik Radomir Lazović izjavio je da Pokret želi da promeni „nepodnošljivu situaciju“ rasta cena nekretnina i time dugoročno utiče na tržište.

„U proteklih šest meseci cene stanova su skoro pa duplirane. Nepodnošljivo je po ovakvim cenama uzimati stanove i živeti uopšte. Mi želimo da zaštitimo i zakupca i zakupodavca, da obezbedimo postojanje pisanih ugovora o stanovanju overenih kod notara i da obezbedimo pravičnu naplatu poreza“, rekao je Lazović novinarima.

Poslanik Robert Kozma dodao je da porast kirija najviše pogađa studente, samohrane roditelje, mlade bračne parove i mlade koji žele da se osamostale.

„Mere koje predlažemo su urgentne. Maksimalna cena zakupnine moći će da raste samo sa rastom neto plata građana. Za novogradnju – stanove izgrađeni nakon 2015. godine, ne bi važio ovaj zakon“, rekao je Kozma.

Poslanici su naveli da bi poreza na prihod od izdavanja bili oslobodjeni oni koji izdaju samo jednu nekretninu i u sladu s maksimalnom zakupninom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare