Ne davimo Beograd: Koalicija Moramo ne postaje stranka

Vesti 01. jun 202214:39 11 komentara
N1

„Važno je da ljudi razumeju da koalicija Moramo ne postaje stranka, već da Ekološki ustanak i platforma Akcija formiraju jednu političku organizaciju. Ne davimo Beograd ostaje drugi partner koji će i dalje činiti sve da koalicija bude što bolja“, istakao je u razgovoru za portal N1 jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović.

Sagovornik portala N1 naglašava da „udruživanje naših koalicionih partnera i stvaranje jedne stranke smatramo pozitivnim procesom“, koji je, kako kaže, donekle i logičan.

Povezane vesti:

„To će dovesti do toga da koalicija Moramo bude sastavljena iz dve grupe političkih organizacija – jedna će biti okupljena oko Ne davimo Beograd, a druga oko te nove partije. Smatramo da ćemo zajedno, sada na dva stuba, biti još jači i zbog toga pozdravljamo ovo ukrupnjavanje i nadamo se dobroj saradnji“, poručio je Lazović.

Prema njegovim rečima, koalicija Moramo će u Skupštini grada Beograda nastupati u okviru jedne odborničke grupe, dok će u republičkom parlamentu formirati dva poslanička kluba.

„Oba kluba će ostati u koaliciji Moramo i delovaće zajedno kao deo te koalicije, s tim što ćemo kao dve poslaničke grupe dobijati više vremena za diskusiju i veće učešće u radu parlamenta kroz različite odbore“, zaključio je Lazović.

Deo lokalnih organizacija ne želi da uđe u novu partiju

Jedanaest lokalnih organizacija, koje su deo Otvorene građanske platforme Akcija, odlučilo je da zadrži svoj autentični lokalni identitet i ne uđe u novu stranku, saopšteno je iz Udruženja građana „Akcija za Smederevo“.

„Naše organizacije dale su veliki doprinos ulasku koalicije Moramo u Skupštinu Srbije i podnele su ozbiljan teret osnivača i nosilaca aktivnosti OGP Akcija u našim sredinama i ne slažemo se sa najavljenom namerom ujedinjavanja Akcije sa Ekološkim ustankom i Skupštinom slobodne Srbije, koja se formira bez naše saglasnosti“, saopštili su iz OGP.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović naglasio je u izjavi za portal N1 da je potpisivanje Političke deklaracije o ujedinjenju prirodan korak napred ka ojačavanju nove političke organizacije, započet formiranjem zeleno-leve koalicije Moramo.

„Sada ulazimo u fazu u kojoj ćemo dati odgovor na to kako treba da izgleda zaštita radništva u Srbiji, a akcenat ćemo staviti i na ekologiju, poljoprivredu, energetiku i zelenu tranziciju. U fokusu nam je i Zapad, jer želimo da budemo deo zapadnog sveta. Zalažemo se za što je moguće bržu integraciju u Evropsku uniju i u skladu s tim ćemo dati sve odgovore u vezi sa velikim državnim i nacionalnim pitanjima“, istakao je Zelenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare