Novinaru Nove.rs Peru Jovoviću prećeno smrću na društvenim mrežama

Vesti 15. okt 202115:40 > 18:16 2 komentara
Pero Jovović
Newsmax Adria

"Izbodem ti majku žicom i spakujem u kofer..." i "Rak te načeo zajedno sa ukućanima" samo su neke od pretnji koje je novinar portala Nova.rs Pero Jovović dobio na Instagramu i Tviteru, pošto su ga Informer i drugi portali prozvali zbog sličice zastave Kosova u njegovoj Fejsbuk objavi.

Kako prenosi Cenzolovka, tabloid Informer prvi je prozvao novinara Pera Jovovića, zbog njegove objave na privatnom Fejsbuk profilu u kojoj je stajao emotikon kosovske zastave. Tekst o tom „skandalu“ preneli su još portali Objektiv i Republika.rs, a nakon objavljivanja, Jovoviću je upućen veliki broj zlonamernih poruka na društvenim mrežama.

„Tekstom su me targetirali kao nekog ko podržava nezavisno Kosovo. Ponovo mi pišu da žele da umrem od raka, pozivaju na linč i pišu da je vreme za ’svinjokolj’. Govore da će me proterati iz Srbije, da ću umreti u Božje ime“, rekao je Jovović za Cenzolovku i dodao da je od sinoć izložen „najstrašnijim uvredama i pretnjama“.

„Izbodem ti majku žicom i spakujem u kofer i šutiram je niz kineski zid, a ti je hvataš dole“, „Rak te načeo zajedno sa ukućanima“, „Smeće pe*ersko izdajničko“ – neki su od komentara na Instagramu, praćeni brojnim psovkama.

I ranije bilo napada

Pero Jovović kazao je da je dosad uglavnom dobijao preteće poruke i uvrede zbog tekstova koja se tiču prava LGBT zajednice, ali bilo je i drugih razloga.

„U decembru prošle godine dobijao sam pretnje smrću i javno su objavljivali moju adresu stanovanja zbog serijala tekstova o crkvi koja je organizovala okupljanja kada je to zbog pandemije koronavirusa bilo zabranjeno“, podsetio je naš sagovornik.

Na pitanje našeg portala da li je uplašen za svoju bezbednost i da li misli da će napadi na internetu eskalirati u fizičke, on je rekao da dosad nije imao takvo iskustvo, ali „ne znači da neće“ i dodao da ovoga puta dobija direktne pretnje – „Sačekaćemo te u Beogradu na ulici“ i slično.

On je napomenuo da se ne smemo pretvarati da je nasilje na internetu normalna i prihvatljiva stvar i da će, povodom napada, podneti krivične prijave.

„Nadam se da će institucije reagovati i da će slučajevi biti rešeni. Želim da verujem da država u ovakvim slučajevima neće deliti na podobne i nepodobne“, zaključio je Jovović.

NUNS osudio targetiranje i pretnje smrću Jovoviću

Nezavisno udruženje novinara Srbije je oštro osudilo targetiranje i pretnje smrću koje su upućene novinaru portala Nova.rs Peri Jovoviću.

NUNS je naveo da je Jovović „postao meta napada nakon pisanja tabloida Informer da je na svom privatnom profilu na Fejsbuku objavio simbole Kosova“.

Dodaje se da je „u tekstu koji je objavljen na portalu Informera novinar targetiran zbog toga što je na svom Fejsbuk nalogu podelio lokaciju koja govori o tome gde se nalazi“.

Navodi se i da je, u tekstu „pomenut i (direktor portala) Veselin Simonović zbog toga što je „lajkovao“ tu objavu“.

NUNS je naveo da su „nakon toga na račun novinara iznete brojne uvrede i pretnje, uključujući i pretnje fizičkim nasiljem“.

„Ovo predstavlja nastavak brojnih targetiranja i kampanja blaćenja novinara, koje imaju za cilj stvaranje negativne slike o određenim novinarima i medijima kao navodnim neprijateljima države“, dodao je NUNS.

NUNS je naveo da ovakvi incidenti ozbiljno ugrožavaju bezbednost novinara i da mogu izazvati veoma teške posledice.

NUNS je podsetio u saopštenju da je na to više puta upozoravao.

„Od predstavnika vlasti tražimo da osude ovakvo ponašanje prema novinaru, a od nadležnih institucija očekujemo da ispitaju sve okolnosti ovog događaja i zaštite novinara“, dodaje se u saopštenju.

NDNV: Zaustaviti hajku protiv Jovovića, tužilaštvo da reaguje

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od nadležnih institucija da hitno reaguju na kako su naveli, pretnje smrću i hajku na novinara portala Nova.rs Pera Jovovića.

Udruženje je navelo da je protiv Jovovića pokrenuta hajka nakon pisanja dnevnog lista Informer da je na svom privatnom profilu na društvenim mrežama objavio simbole Kosova.

Navodi se da je novinar portala Nova.rs potom dobio „veliki broj pretnji smrću“, a da su na jednoj od montiranih fotografija koja je objavljena o njemu, nepoznati počinioci prikazali Jovovića sa nožem u glavi.

„Podsećamo da ovo nije prvi slučaj da nacionalistička retorika, zbog nerešenih odnosa između Beograda i Prištine, ugrožava novinarsku sigurnost. Svaki put kada su ti odnosi nategnuti, novinari bivaju napadnuti“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je „nedopustivo da se ponovo crtaju mete novinarima“ i da ih „targetiraju kao izdajnike zbog svojih objava na svojim privatnim profilima na društvenim mrežama“.

„Bezbroj puta smo u daljoj i bliskoj prošlosti videli da se hajke protiv novinara završavaju fizičkim napadima i obračunom sa novinarima“, piše u saopštenju.

NDNV je pozvao Jovovića i ostale novinare čija je sigurnost ugrožena da prijave slučaj nadležnim institucijama i zatraže pomoć novinarskih udruženja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare