Medijska udruženja: Tužilaštvo da reaguje zbog targetiranja novinara KRIK-a

Vesti 10. mar 202112:12 > 16:34 5 komentara
N1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je da je u toku još jedna kampanja protiv nezavisnih medija u Srbiji čija su glavna meta ovog puta novinari istraživačkog portala KRIK iz Beograda i pozvala Tužilaštvo da reaguje, a građane da podrže redakciju i njen rad. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je da će obavestiti međunarodne organizacije i asocijacije o "novom brutalnom ataku na nezavisne i profesionalne novinare u Srbiji".

Već drugi dan na naslovnicama tabloida i u programima prorežimskih medija targetirani su Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i urednik Stevan Dojčinović, kako bi se umanjio značaj njihovog rada i otkrića o kojima pišu, ističe u saopšptenju NDNV, podsećajući da se KRIK „godinama bavi otkrivanjem veza između kriminalnih grupa, korupcije i ljudi u vrhu vlasti, a da se sada „preko tabloida i drugih medija jezivim napadima pokušava prikriiti ozbiljnost činjenica“ navedenih u novinarskim tekstovima.

povezane vesti

Uz oštru osudu kampanje kojoj je izložen KRIK NDNV i traži hitnu reakciju svih nadležnih institucija, posebno pozivajući Tužilaštvo da reaguje na napade, a i celu zajednicu da se uključi, kako bi u Srbiji bilo zaštićena sloboda medija i govora.

„Upozoravamo sve nadležne institucije, da ovakvi napadi mogu imati ozbiljne posledice, jer ponovo crtaju metu na novinarima koji pišu o korupciji i kriminalu u koje je Srbija ogrezla poslednjih godina“, istsiče NDNV i podseća da je, prema bazi podataka Nezavisnog udruženja novinara Srbije, od početka ove godine već zabeležen 21 napad na novinare u Srbiji.

Napadi na KRIK i naše kolege novinare ne dešavaju se prvi put, a sve zbog toga što većina prijavljenih napada prođe potpuno nekažnjeno, ističe NDNV, pozivajući građane da „pokažu solidarnost sa novinarima“, a da napade na redakciju KRIK razumeju kao napad na svoje pravo da budu informisani.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Zaštiti novinare redakcije KRIK

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je Republičko javno tužilaštvo Srbije da demantuje, kako je ukazala, neutemeljene i opasne insinuacije o povezanosti KRIK-a sa kriminalnim grupama, a Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je pozvala da preduzme sve mere za zaštitu novinara i redakcije toog portala.

„Očekujemo i da se hitno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja i osudi kampanju blaćenja i zastrašivanja KRIK-a i uzme u zaštitu targetirane novinare“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je Koalicija podsetila i da se redakcija KRIK-a godinama hrabro i profesionalno bavi istraživanjem korupcije i kriminala, i da je njen rad priznat brojnim domaćim i medjunarodnim nagradama, a da je istovremeno zbog tekstova „stekla veliki broj neprijatelja“.

„O tome svedoči i nekoliko ugrožavanja sigurnosti urednika Stevana Dojčinovića, kao i tri slučaja provaljivanja u stanove novinarki KRIK-a, koji nisu rasvetljeni“, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres i Fondacija Slavko Ćuruvija.

Više provladinih tabloida objavilo je na naslovnim stranama današnjih izdanja da je portal KRIK „privatni medij“ Veljka Belivuka i da među njima postoji „tajni dil“.

Fondacija: Kampanja kao protiv Ćuruvije

Kampanja koju tabloidi vode protiv portala KRIK očigledan je pokušaj da taj istraživački portal zastraše i teško optuže za saradnju sa opasnom kriminalnom grupom, ocenila je Fondacija Slavko Ćuruvija i upozorila da takva kampanja prorežimskih tablioda za novinare može biti izuzetno opasna.

U zemlji u kojoj su i protiv novinara i izdavača Slavko Ćuruvija, pre ubistva 1999. godine država i njeni mediji vodili kampanju sa sličnim zastrašujućim optužbama, ovakve kampanje više nikada ne bi smele da se događaju, a one su postale deo svakodnevnih napada na profesionalne novinare i medije, naglašeno je u saopštenju Fondacije Slavko Ćuruvija.

Ovakvi napadi, ističe Fondacija, ne predstavljaju samo pokušaj diskreditacije medija koji razotkriva afere u vrhu države i piše o organizovanom kriminalu i korupciji, već po novinare i urednike KRIK mogu biti izuzetno opasni.

Slavko Ćuruvija fondacija poziva Tužilaštvo i državne institucije da „bez odlaganja“ reaguju u okviru svojih nadležnosti i zaštite istraživačke novinare, koji godinama rade pod stalnim pritiscima i pretnjama, suočeni sa lažnim optužbama koje mogu imati nesagledive posledice.

Slavko Ćuruvija fondacija će o ovim napadima obavestiti i međunarodnu javnost i sve relevantne institucije koje se bave bezbednošću novinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare