NDNV: Odakle policiji lični podaci saradnika portala „Pančevo Si Ti“

Vesti 04. dec 202112:22
Podeli:
policija
Izvor: N1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je da Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da odgovori odakle policiji podaci o saradnicima pančevačkog portala "Pančevo Si Ti" Ljiljane i Branislava Spasića, kojima je napisana prekršajna prijava zbog učešća na protestu, iako ih tom prilikom niko nije legitimisao.

„Na koji način je MUP ustanovio da su dvoje saradnika tog lokalnog medija bili prisutni na protestima u subotu (27. novembra) i u kom svojstvu? Takođe nije jasno, kako su dobili prekršajnu prijavu zbog prisustva kada, prema navodima dvoje saradnika portala, nisu bili legitimisani“, navodi se u saopštenju NDNV.

Ljiljana Spasić je medijima rekla da je sa Branislavom došla na protest da isprate šta se dešava na blokadi puta ka Beogradu, o čemu su se obavestili preko društvenih mreža.

Povezane vesti

„Niko nas nije legitimisao, niko nije tražio nikakve podatke, niko od policajaca nam nije ni prišao. A uredno su uneti svi podaci u prijavi: od adrese, matičnog broja, broja lične karte… Mi se pitamo odakle im sve to“, navela je Spasić.

Prekršajni nalog od Policijske uprave Pančevo stigao im je u četvrtak, 2. decembra i u njemu piše da treba da plate kazne od po 5.000 dinara.

NDNV je podsetio da je svaka zloupotreba ličnih podataka kažnjiva i da je osnovno pravo građana da budu informisani o događajima od javnog značaja u skladu sa pravilima novinarske profesije.

„Smatramo da je ovaj vid ponašanja MUP, ništa drugo već zastrašivanje onih koji se u lokalnim zajednicama bore za kvalitetno informisanje građana i građanki“, naveo je NDNV.

NDNV je ponudio pravnu promoć saradnicima portala „Pančevo Si Ti“ i najavio da će pratiti ishod procesa.

Komentari

Vaš komentar