NDNV: Naučne institucije da reaguju na pretnje doktoranda FPN Dinku Gruhonjiću

Vesti 27. avg 202211:173 komentara
Izvor: N1/arhiva

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je Univerzitet u Beogradu i Institut za filozofiju i društvenu teoriju da reaguju povodom, kako su naveli, "uvreda i pretnji koje je istraživač tog instituta i doktorand na Fakultetu političkih nauka Balša Delibašić uputio programskom direktoru NDNV Dinku Gruhonjiću". Delibašić je u svojoj reakciji pozvao NDNV da se "pridržava profesionalnih standarda i spreči ratno huškanje".

NDNV je podsetio da je Delibašić poslao pretnje Gruhonjiću na njegovu zvaničnu fakultetsku adresu (Filozofski fakultet Novi Sad, gde je profesor na Odseku za medijske studije).

Delibašić je, između ostalog, poručio – „Samo li te još jednom vidim da si došao u Crnu Goru da se u tvojim bizarnim intervjuima frljaš terorizmima, izdajama, destabilizacijama, neprijateljima…“.

„Sem vulgarnog rečnika kojim je mejl intoniran, šokantna je i duboko uznemirava spoznaja da intelektualac, angažovan u vrhunskim naučnim institucijama u zemlji, komunicira jezikom mržnje i pretnji sa onima koji ne dele njegove stavove. Tim pre što dolazi sa institucije koja je i sama bila žrtva napada zbog zalaganja za slobodu reči i misli“, navodi se u saopštenju.

Upozorili su institucije u kojima Balša Delibašić sarađuje da su jezik mržnje, isključivost, jednoumlje i netolerancija posebno opasni u obrazovnom i naučnom sistemu, koji treba da potencira i neguje kritičko mišljenje i pravo na slobodu govora.

„Ukoliko, pak, predstavnici takvih institucija bez ikakvih konsekvenci mogu da demonstriraju govor mržnje i pokušavaju da ućutkaju neistomišljenike, onda ovo društvo zaista nema budućnost“, navodi se u saopštenju.

U NDNV očekuju da će ove prestižne naučne institucije postupiti u skladu sa principima svoje delatnosti i da neće dozvoliti narušavanje osnovnih pretpostavki otvorenog i slobodnog društva, barem u svom delokrugu.

Delibašić: NDNV da se pridržava profesionalnih standarda i spreči ratno huškanje

Doktorand FPN i istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Balša Delibašić reagovao je na saopštenje NDNV.

Njegovu reakciju prenosimo u celosti:

„Nezavisno društvo novinara Vojvodine, je dana 27. avgusta 2022. godine iznelo optužbe da sam pretio njihovom članu, iako niti jednog trenutka ne navode čime i na koji način ja pretim. Smatram da bi NDNV morao da se pridržava osnovnih novinarskih stadarda i proveri navode koje iznosi, ne bi li se zaustavila promocija dvostrukih standarda u srpskom novinarstvu. Šta više, izjava na koju se NDNV poziva, samo ukazuje na činjenicu da je njihov član u poslednje dve godine, gotovo sistematično i planski u javni govor unosio narative o pretnjama terorizmom, ‘destabilizacijama’, okupaciji susedne i nezavisne države, građanskim ratovima i sl. Uzevši u obzir da su se desetine intervjua sa ovim sadržajem plasirale u uskom krugu medija u Crnoj Gori, i kroz nešto što nalikuje na koordinaciju sa sličnim ‘nezavisnim intelektualcima’, ta činjenica je bila lako proverljiva za NDNV. NDNV je ovo morao imati u vidu prilikom svog reagovanja, čak iako ne deli mišljenje da se tu radi o planskom podizanju panike i tenzija i nastavku politike ratnog huškanja iz devedesetih godina prošlog veka. U tom smislu, NDNV ne sme koristiti svoje ime za lične obračune sopstvenih članova sa neistomišljenicima, već učiniti sve da spreči i sankcioniše one prakse koji podsećaju na ratno huškanje“, naveo je Delibašić.

Komentari

Vaš komentar