NDMBGD: Poginuo radnik na polju D Rudarskog basena Kolubara

Vesti 28. jul 202115:03 > 16:27 3 komentara
N1

Inicijativa Ne davimo Beograd soapštila je da je poginuo jedan radnik (53) Rudarskog basena Kolubara koji je radio na polju D i izrazila saučešće porodici.

Inicijativa je u saopštenju zatražila detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti radnika.

Povezane vesti

„Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom, pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D“, navodi se u saopštenju.

Predstavnik inicijative Radomir Lazović ukazao je da ovih dana temperatura prelazi 35 stepeni u većini mesta u Srbiji, da Republički hidrometeorološki zavod izdaje upozorenja, a lekari savetuju oprez i pitao „ko brine o ljudima koji moraju da rade na otvorenom“.

U saoopštenju se zahteva od Ministarstva za rad da na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije i da ukazali da je vreme da se izmeni Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i u njega unesu te smernice koje je sastavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, kako bi one konačno postale obavezne za poslodavce i državu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare