NDMBGD: Neprihvatljivo da država optužuje građane za zagađenje vazduha

Vesti 02. nov 202214:19 6 komentara
Tanjug/Vladimir Šporčić

Pokret "Ne davimo Beograd" saopštio je da je neprihvatljivo da Ministarstvo Srbije za zaštitu životne sredine za loš kvalitet vazduha u gradovima Srbije optužuje građane, a nema nameru da se ozbiljno uhvati u koštac sa tim problemom.

Povezane vesti

„Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je saopštenje u kojem se za loš kvalitet vazduha u gradovima širom Srbije, odgovornost svaljuje na građane i traži da oni samostalno pređu na kvalitetnije i ujedno skuplje gorivo za grejanje“, naveo je Pokret „Ne davimo Beograd“.

Dodaje se da umesto prebacivanja krivice, država mora da ponudi konkretne mere i finansijsku podršku građanima kako bi koristili ekološki prihvatljivije energente.

Pokret „Ne davimo Beograd“ je ocenio da je prebacivanje odgovornosti na građane neprihvatljivo i da se u obzir mora uzeti ogroman rast cena energenata i činjenica da je Srbija jedna od najsiromašnijih i zemlja sa najvećim stepenom nejednakosti u Evropi.

Podsetili su da se cena ogrevnog drveta koje je energent koji koristi najveći broj domaćinstava u Srbiji, gotovo duplirala u proteklih godinu dana, dok je drvne produkte poput „peleta“ gotovo nemoguće pronaći i moraju se kupovati na „crnom tržištu“.

„Porasla je cena i svih drugih energenata tako da su gradjani gurnuti u još veće energetsko siromaštvo usled kojeg veliki broj ljudi neće biti u stanju ove zime da greje sve prostorije u svom domu“, naveo je Pokret.

Dodaje se da je „šokantno da Ministarstvo koristi pogrešne podatke kako bi se preuveličala uloga emisija suspendovanih čestica koje dolaze od individualnih ložišta, a smanjila uloga energetike i industrije“.

U saopštenju Ministarstva se navodi da na godišnjem nivou 65 odsto emisija suspendovanih PM10 čestica i 80 odsto emisija PM2.5 čestica dolaze iz individualnih ložišta i malih toplana.

Pokret je podsetio da podaci Agencije za zaštitu životne sredine za 2020. godinu govore da 51 odsto emisija PM10 i 67 odsto emisija PM2.5 dolaze iz ovih izvora, i da je ovakva manipulacija podacima protivzakonita i za nju je zaprećena krivična odgovornost.

„Problem zagađenja vazduha je moguće obuzdati, a Pokret ‘Ne davimo Beograd’ je u saradnji sa stručnjacima i udruženjima gradjana pripremio plan kako u šest koraka do čistog vazduha, koji smo više puta slali nadležnima. Uprkos tome, očigledno je da vlast nema nameru da se ozbiljno uhvati u koštac sa ovim problemom“, naveo je Pokret „Ne davimo Beograd“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare