NDM BGD predao Gradskoj upravi peticiju protiv izgradnje u Mitićevoj rupi

Vesti 29. mar. 202113:44 > 13:522 komentara
Podeli:

Inicijativa Ne davimo Beograd predala je Gradskoj upravi peticiju koju potpisalo više od 12.000 građana koji se protive izgadnji objekata na mestu današnjeg parku u takozvanoj Mitićevoj rupi, u opštini Vračar.

Aktivistkinja Inicijative Irena Fiket rekla je na konferenciji za novinare održanoj tim povodom ispred Gradske uprave da Vračar više ne može da podnese bilo kakvo uklanjanje zelenih površina i da ne postoji više „nikakav luksuz da se zelena površina na Vračaru zameni građevinskom površinom“.

Aktivista Inicijative Robert Kozma rekao je da je više od 12.000 građana ovom peticijom poručilo gradskim vlastima da park ostane park koji isključivo treba da se oplemenjuje sadržajem primerenim parkovima.

On je rekao da su građani jasno poručili da „nije razvoj Beograda kada se ruši park i kada se ne slušaju želje građana i stav struke, i kada se nagomilavaju već postojeći problemi u gradu“.

Kozma je naglasio da bi izgradnja „neprimerenog“ stambeno-poslovnog kompleksa u Mitićevoj rupi ne samo oduzela park građanima, već bi dovela i do još većih saobraćajnih gužvi u tom delu grada i onemogućila prilaz Slaviji.

On je dodao da bi izgradnja kompleksa samo dodatno povećalo zagađenje vazduha i količinu buke kojom su građani izloženi.

Kozma je rekao da je Incijativa Ne davimo Beograd pozvala nadležne da stanu na stranu građana i potpišu peticiju, ali da gradska opština Vračar i grad Beograd „ne slušaju građane i idu protivno njihovom interesu“.

Aktivista Inicijative Dobrica Veselinović rekao je da argument da je na mestu Mitićeve rupe uvek bio planiran stambeni objekat ne može da stoji u situaciji „kada se grad užurbano menja i ne može da odgovori na izazove 21. veka“.

On je rekao da je Vračar devedesetih godina imao 2,5 kvadratna metra zelene površine po stanovniku, a da sada ima manje od 1,5 kvadratna metra po stanovniku, dok je evropski standard i preporuka da bude od 20 do 30 kvadratnih metara zelenih površina po stanovniku.

Komentari

Vaš komentar