Naučnici ukrstili koplja na N1: Radman kaže virus će umreti, Šekler – nema šanse

Vesti 24. nov 202110:51 > 12:54 73 komentara
N1

Biolog i genetičar Miroslav Radman slaže se sa tvrdnjama nekih naučnika u Japanu da je koronavirus počeo sam sebe da uništava, što objašnjavaju prevelikom mutacijom samog virusa, a što je dovelo do njegovog "izumiranja" u toj državi. "Retro virusi sa RNK genomom mutiraju sto hiljada puta više nego naši vlastiti geni, to znači da svaki put kad se kopiraju geni virusa ima novih mutacija, i onda ta mutacija sa greškom postaje original, pa se ona kopira opet sa greškom i tako greške se akumuliraju i dovode do neizbežne genetske smrti virusa. Jedini razlog seksualne reprodukcije je da se procesom rekombinacije izbegnu te mutacije, inače bi sve vrste, uključujući i ljudsku, davno izumrle kad bi se kopirale kao virus", kaže Radman. Virusolog Milanko Šekler, pak, uopšte se ne slaže, navodeći da jednočlani RNK virusi jesu nestabilniji i imaju mnogo mutacija, ali "ova varijanta koronavirusa ima odlične reparativne, korektivne mehanizme koji savršeno rade i jako slabo mutira, za razliku od mnogih drugih koronavirusa".

„U RNK se nalaze informacije šta sve treba da uradi virus da napravi sam sebe kada uđe u ćeliju. On za početak napravi sve što mu je potrebno, i to možemo da zamislimo kao jednu trubu štofa, on sintetiše sve proteine i sve alate koji mu trebaju. Dakle, nije samo izatkano platno od koga će da napravi sam sebi odelo, nego je napravio i iglu i konac i kredu i makaze, sve je napravio. Taj nestrukturni protein 14 je kontrolor, on gleda da li je sve na svom mestu i čim dođe do greške on to popravi“, ukazuje Šekler u Novom danu na TV N1.

Dodaje da ovo nije prvi koronavirus, i da u populaciji kokošaka postoji već 70 godina, nijedan do sada nije nestao, nego su nastali novi.

„Humanih koronavirusa ima četiri trenutno, i oni postoje već 40 godina kod ljudi. I nijedan nije nestao. To je sudbina i ovog virusa, on će se prilagođavati“, smatra Šekler.

Na pitanje kako tumači da je Japan, iz koga je došla vest o samouništenju virusa, sredinom avgusta imao nagli porast slučajeva zaraze, sa više od 23.000 novih infekcija dnevno, a da su trenutno ti dnevni brojevi pali na samo 170 zaraženih, a smrtni slučajevi od kovida-19 su se u novembru spustili na jednocifrene brojeve, Šekler navodi da ljudi u Aziji imaju enzim koji uništava ovog kontrolora virusa, ali dodaje da ga imaju i Južnokorejci, „pa u toj zemlji nije izumro virus“.

Kaže da Japan radi „jako malo testiranja, nego idu na dijagnostiku sa promenama na plućima, nose masku do besvesti, oni imaju kult maski“.

„Oni su se, takođe, neverovatno brzo vakcinisali – 77 posto za tri meseca, i onda dobijate vrlo jaku zaštitu u populaciji. Mi smo to svi u Evropi razvukli“, istakao je Šekler.

Radman: „Virus sebe mutira do smrti“

Radman, međutim, smatra da je u Japanu „verovatno došlo do japanskog klona, da nije sa strane dolazilo svežih virusa sa novim mutacijama“.

Povezane vesti

Navodi da od ogromnog broja mutacija koronavirusa, jedna od 10.000 mutacija poboljša virulentnost virusa, „ali ni toj mutaciji se ne piše dobro“.

„Virus sebe mutira do smrti“, tvrdi on.

On na pitanje, zašto se samo u Japanu desilo to, a ne i u drugim zemljama, kaže da su mutacije relativno retke greške u kopiranju genoma i nepredvidive su.

„Jako je teško predviđati kad će doći do mutacionog rastapanja. Isto je teško predvideti kada će se pojaviti mutacija koja će poboljšati uspeh virusa. Ali, predvidivo je da se mutacije akumuliraju“, pojašnjava Radman i dodaje da ne postoji metoda da se razdvoje i izbroje mrtvi i živi virusi.

„Mislim da plivamo u moru mrtvih virusa i da oni stvaraju neki imuni odgovor“, navodi on.

Dodaje i da nema naučnih argumenata da je ijedna od korona mera bila efikasna, što se uklapa u mišljenje nekih japanskih stručnjaka, za koje je neobjašnjivo da su ti nagli padovi brojeva novozaraženih i umrlih u Japanu samo posledica discipline građana koji nose maske, poštuju mere i koji su se masovno vakcinisali.

„Problem je što smo se do sada bavili svojim imunim sistemom, a jako malo virusom, i zato patimo od manjka informacija“, smatra on.

Šekler: „Kod koronavirusa se zna svaka cigla gde se nalazi“

Šekler, pak, kaže da se „kod koronavirusa zna svaka cigla gde se nalazi“.

„Znanje o našem imunom sistemu i znanje o virusu treba da se ukrste. Napraviće se ravnoteža, vakcina služi da ublaži prvi udar virusa“, dodaje on.

Radman, međutim, više veruje u samouništenje virusa, nego u vakcinu, kada se uzme u obzir koliko se novih mutacija dešava.

„Epidemije dođu i prođu, tako će verovatno doći do adaptacije, do neke vrste simbioze, gde virus pripitomi nas, a mi virus i nastavi se suživot. Ova korekcija grešaka deluje samo u momentu kopiranja, međutim, jednom kad je fiksirana i onda nema te inteligencije koja će korigovati mutaciju koja je već fiksirana i kopirana, zbog toga dolazi do nužne akumulacije mutacije, ne vidimo ih, jer su mrtvi (virusi)“, kaže on i dodaje da treba izolovati različite mutacije virusa, jer je „to način da se poveća mogućnost da virus odumre“.

„Svi ti različiti virusi putuju sa nama, mi putujemo. Ne može virus da nestane u jednoj zemlji, to je više pitanje spleta okolnosti“, smatra, pak, Šekler.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare