NATO: Kfor ostaje na Kosovu dokle god to bude potrebno

Vesti 04. jun 202112:45 > 12:47 1 komentar
Shutterstock

Pomoćnica generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Baiba Braže istakla je da će misija Kfor ostati na Kosovu i delovati shodno odredbama Saveta bezbednosti UN 1244, garantovati sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Tako će biti dokle god to bude potrebno, naglasila je ona u video obraćanju na konferenciji „Srbija i NATO – Partnerstvo za budućnost“, koju organizuje Savet za strateške politike, uz saradnju sa ambasadom Bugarske kao kontakt zemlje za odnose Srbije i NATO, podsetivši na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Braže je rekla da NATO u potpunosti podržava dijalog i normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, pod okriljem EU, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo u potpunosti potvrdio posvećenost dijalogu.

Ona je predočila da je NATO oduvek posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i nijedna vizija mira i bezbednosti u evroatlantskom regionu ne može postojati bez mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Zapadni Balkan je region gde je NATO uspostavio svoju misiju Kfor, koja je na Kosovu od juna 1999. godine, a koju danas čini oko 3.500 pripadnika, rekla je Braže.

Braže je ukazala da je većina zemalja u regionu članica NATO, ali neke države, poput Srbije, donele su drugačiju odluku i Alijansa poštuje takvu suverenu odluku.

Srbija cenjen poštovan i važan partner Alijanse

Srbija i NATO, ipak, imaju razvijen odnos pun poštovanja i veoma dobro sarađujemo. Srbija je cenjen, poštovan i važan partner Alijanse, važna je za NATO i NATO je važan za Srbiju, dodala je Braže u video poruci.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je na konferenciji da Srbija podržava i ceni angažovanje snaga Kfor na Kosovu i Metohiji u striktnom, potpunom i nepristrasnom sprovođenju mandata koji je utvrđen Rezolucijom Saveta bezbednosti, uz napomenu da je ta misija jedina legalna vojna formacija na Kosovu.

Međunarodne snage Kfor ostaju jedina legalna vojna formacija u pokrajini, ključni garant sprovođenja Briselskog sporazuma i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba, njihove imovine, te verske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, naglasio je Starović u video obraćanju.

Svaki jednostrani pokušaj da se nekom drugom dodeli ili da neko drugi preuzme deo mandata i obaveza Kfora predstavlja kršenje Rezolucije Saveza bezbednosti 1244 i potencijalni izvor nestabilnosti i tenzija, upozorio je on.

Spremni smo da nastavimo dijalog sa Prištinom u dobroj veri, a suština pozicije Srbije i ono što uvek naglašava i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je neophodnost da se kroz ozbiljan pristup svih strana dođe do kompromisnog, trajnog i održivog rešenja kojim nijedna strana neće dobiti sve, odnosno kojom bi istovremeno svi dobili dovoljno, ukazao je Starović.

Starović je ukazao da su odnosi Srbije i NATO delikatni zbog bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, ali da obe strane imaju odgovornost i obavezu da čine sve da se obezbedi trajna stabilnost u regionu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare