Nastavljeno suđenje za pogibiju radnika u Lučanima, svedočili članovi porodice

Vesti 29. apr. 202219:22 > 20:392 komentara
Podeli:

U Osnovnom sudu u Ivanjici nastavljeno je suđenje za smrt dvojice radnika u vojnoj fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima. Postupak je obustavljen protiv prvooptuženog Radoša Milovanovića, direktora te fabrike, koji je preminuo prošle nedelje, pa je suđenje nastavljeno dvojici fabričkih rukovodilaca.

Nakon što je postupajući sudija Ljubiša Tomićević konstatovao da se zbog smrti bivšeg direktora MB Namenske u Lučanima Radoša Milovanovića, obustavlja sudski postupak protiv njega, suđenje je nastavljeno drugoj dvojici optuženih, Tomi Stojiću i Vladimiru Lončareviću.

Nela Milivojević, majka nastradalog Milomira prisetila se dana kada je on sa povredama primljen u čačansku bolnicu. Ispričala je da je nezgoda bila u 19.20 sati, a da je njen sin u Čačku zadržan do ponoći. Prema njenim rečima, da porodica nije urgirala da Milomir ide na VMA, ostao bi u čačanskoj bolnici do jutra. Milivojević je ispričala na svedočenju da je njen sin imao povrede unutrašnjih organa, tzv. blast povrede koje nastaju pri eksploziji i temperaturama između 2.600 i 3.000 stepeni Celzijusa.

Povezane vesti

Ona je izjavila da je savetovala svog sina da napusti fabriku, jer se plašila da bi nešto moglo da mu se dogodi. Milivojević je rekla prilikom svedočenja da je njen sin nastradao u objektu koji je pušten u pogon samo mesec dana pre toga.

Rekla je i da taj objekat nije imao upotrebnu dozvolu, da radnici nisu imali adekvatna zaštitna odela, koja su tek nakon toga nabavljena. Milivojević je rekla da su burići promenjeni posle pogibije radnika. Umesto kartonskih, nabavljeni su prohromski.

Mirjana Milivojević, sestra nastradalog Milomira, ispričala je da su im lekari na VMA rekli da je njenom bratu izgorelo 69 odsto tela, i da je za tih dvadeset dana provedenih u bolnici, imao čak sedam reanimacija.

"Ovo je jedno mesto koje je bilo pod velikim uticajem prvooptuženog koji je sada pokojni. Na to treba dodati i izjave premijerke i posete ministara, i uverenja o nekažnjivosti i ulozi koju su imali u predizbornim aktivnostima. Slali su poruke da država stoji iz njih. Sada očigledno tih poruka nema, i čini se da se to oseća", kaže advokat Vladimir Todorić.

"Ovog 14. ula će biti pet godina od smrti mog sina. Pa, u Hagu gde su procesi mnogo složeniji, do sada bi se presudilo. Zašto ih ne oslobode kako bi mi mogli da pokrenemo postupak. Sve će ići pred Evropski sud pravde. Ali, ne može dok se ovde ne završi suđenje", kaže Milovan Milivojević, otac poginulog Milomira.

U narednim suđenjima svedočiće radnici koji su tog 14. jula 2017. godine bili u smeni sa nastradalim Milivojevićem i Ignjatovićem.

Komentari

Vaš komentar