Beograđanin uhapšen na Gazimestanu na Vidovdan osuđen na osam meseci zatvora

Vesti 06. sep 202211:12 > 14:43 14 komentara
N1 (arhiva)

Sudija Adnan Kamberi u osnovnom sudu u Prištini izrekao je kaznu od osam meseci zatvora Nikoli Nedeljkoviću (20), uhapšenom za Vidovdan na Gazimestanu.

Kako prenosi RTS, student iz Beograda Nikola Nedeljković optužen je za izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti.

Pročitajte još:

U kaznu od osam meseci zatvora će biti uračunato vreme koje je proveo u pritvoru.

Nedeljković je dužan da plati 80 evra na ime troškova suđenja.

Protiv ove prvostepene presude moguće je uložiti žalbu.

Nedeljković se na prvom ročištu 18. avgusta izjasnio da nije kriv za optužbe koje su mu stavljene na teret i da bez obzira na pritvor koji mu je određen, ni u kom slučaju ne želi da prizna „izvršenje krivičnog dela“.

Tokom prvog pretresa ispitana su dva policajca, u svojstvu svedoka, koja su rekla da su čuli da je Nedeljković na Gazimestanu vikao „ubij, ubij Šiptara“, ali da nisu imali snimljene dokaze za svoje tvrdnje.

Treći svedok, takođe policijac, izjavio je da je Nikola izgovarao „uvredljive izreke protiv Albanaca“, preneo je RTS.

„Nosio je zastavu s kartom Kosova u bojama zastave države Srbije na kojoj je pisalo ‘ne predajemo se’, da bi se onda popeo na binu i počeo da peva ‘ubij Albance, Velika Rusija, Kosovo je Srbija, Kosovo je srce Srbije’. Bio je prva osoba koja je počela da uzvikuje navedene reči, a onda su ostali počeli da ga prate“, rekao je svedok na suđenju.

Naveo je da mu je posao bio da tokom Vidovdana identifikuje osobe koje prekrše kosovski zakon.

Branilac uhapšenog Nedeljkovića, advokatica Jovana Filipović navela je nakon prvog ročišta da su izjave policajaca svedoka simptomatične i da je sporno to što svedoci govore da su čuli, ali da nemaju snimke kao materijalne dokaze da je Nedeljković navodno uzvikivao reči koje su mu stavljene na teret.

„Cela optužnica i delo koje Nedeljkoviću stavljaju na teret mogla je da se stavi na teret bilo kome od prisutnih na Gazimestanu, s obzirom da su svi koji su bili tamo na Vidovadan pevali iste pesme i činili ono što i Nedeljković“, navela je Filipović.

Nedeljković je priveden pošto je napuštao spomen-kompleks na Gazimestanu, a od momenta hapšenja 28. juna nalazi se u sudskom pritvoru u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare