Nastavljeno miniranje na Starici, građani primećuju dim i prašinu s planine

Vesti 06. okt 202214:46 7 komentara

Poslednjih dana na planini Starica kod Majdanpeka učestalo je miniranje koje sprovodi kompanija Ziđin. N1 je i danas dostavljen snimak na kome se vidi dim i prašina kao posledica detonacije.

Radnici, mašine i obezbeđenje danima se nalaze na osmom brdu, gde se najverovatnije odvija miniranje, rekla je za N1 aktivistkinja i odbornica u Majdanpeku Irena Barbulović.

Ističe da se detonacije ne najavljuju, te da su građani poslednjih dana zatečeni zvucima eksplozije i potresima, posle čega se gradom šire specifičan miris i prašina.

Petar Đurić iz pokreta „Ćale, ovo je za tebe“ objavio je u sredu video na kome se vide kamioni kako utovaruju zemlju i kamenje na planini Starica.

„Poštovani građani Srbije, upravo mašina sa kineskim radnicima utovaruje 60 miliona godina stare komade planine Starice. Šezdeset miliona godina je Aleksandar Vučić prodao jednim potpisom“, naveo je on.

Dan ranije, Irena Barbulović rekla je za N1 da se desila eksplozija i da su građani samo videli prašinu između sedmog i osmog brda, kako su, kaže, mogli da procene.

„Nije bilo nikakve najave, kao ni prethodnog puta, ni obaveštenja za građane, te njihove sirene za koje tvrde da ih puštaju… Samo se čula detonacija, koja je mnoge ljude uplašila“, rekla je Barbulović.

Izvor: Petar Đurić

Organizacija „Ekološki ustanak“ i grupa građana “ Ne dam/Nu dau“ pozvale su na novi protest u Majdanpeku u subotu, 8. oktobra u 14 časova.

Kako su naveli u saopštenju, na protest pod nazivom „Starica te zove upomoć“ pozvali su „zbog prebijanja građana, nastavka rušenja planine Starice i nezapamćenog zločina nad prirodom i ljudima“.

Pozvali su građane, političke stranke i ekološke organizacije da im se pridruže na protestu čiji je moto „Svi za Majdanpek“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare