Nastavljena gradnja parkinga pored škole u Nišu, uprkos protivljenju građana

Vesti 19. maj 202215:44 4 komentara
Protest, Niš
N1

Na prostoru pored Osnovne škole "Sveti Sava" u Nišu nastavljena je gradnja parkinga sa 200 parking mesta, uprkos tome što su učenici i roditelji te škole u dva navrata protestovali i pokrenuli peticiju protiv izgradnje parkinga.

Roditelji zahtevaju da na tom mestu bude izgrađen park sa biciklističkim poligonom i upozoravaju da će izduvni gasovi i buka 200 automobila ozbiljno narušavati zdravlje stanovnika tog dela grada, posebno učenika škole „Sveti Sava“.

Majka jednog od učenika, arhitekta Maja Ranđelović rekla je da su radovi nastavljeni protivzakonito, bez postavljanja table koja je obavezna na svakom gradilištu, a na kojoj su sve važne informacije o gradilištu.

Povezane vesti

„Radovi su nastavljeni bez prethodnog obezbeđivanja gradilišta. Nema zaštitne ograde, nastavnici su danas za vreme velikog odmora morali da sklanjaju decu iz školskog dvorišta jer su gradjevinske mašine podigle veliku prašinu“, istakla je Ranđelović.

Ona je kazala da su se roditelji obratili za pomoć komunalnoj policiji, koja se oglasila nenadležnom, a kao nenadležna izjasnila se i policija.

„Inspekcije bi trebalo da obavesti škola jer je gradnja parkinga u suprotnosti sa Pravilnikom o opštem obrazovanju koji je Ministarstvo usvojilo 2019. godine u kome se kaže da zgrada škole ne sme biti bliža od 50 metara izvoru buke i zagadjenja. Medjutim, kako se škola ogradila od ovog problema, mi ćemo da obavestimo sve inspekcije“, naglasila je Ranđelović.

Prema njenim rečima, roditelji su se za pomoć obratili Ministarstvu prosvete, ali odgovor još nije stigao.

Ona je kazala da su roditelji spremni da ponovo protestuju kako bi zaustavili mašine i stali na put izgradnji parkinga.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare