Nastavljaju se pritisci, i dalje „njet“ sankcijama Rusiji

Vesti 13. jun 202219:11 > 19:3280 komentara
Podeli:

I dalje se od Srbije na sve načine traži uvođenje sankcija Rusiji. I dalje Srbija ostaje pri stavu da to ne može da učini. Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil poručuje da treba dobro razmisliti, a i današnji gost, ministar spoljnih poslova Austrije, očekuje da Srbija nastavi da prati poteze Evropske Unije. Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ipak kaže "njet" sankcijama.

Pročitajte još:

Dok je iz Nemačke stigao jasan zahtev – uvedite sankcije Rusiji, priznajte Kosovo i nastavite rad na evrointegracijama, američki ambasador srpskim vlastima poručuje da još jednom ipak dobro razmisle kada je u pitanju rat u Ukrajini i uspostave međusobne odnose sa Prištinom.

„Mislim da Srbija treba da razmisli koja je njena budućnost i da li je ova neutralna pozicija održiva. Ono što se dešava u Ukrajini je strašno i taj brutalni napad se nastavlja i ubijanje civila je nešto što je neprihvatljivo. Ne bih se ja sada hvatao posebno za neke reči koje su rečene tokom posete kancelara Šolca, mislim da Srbija i Kosovo rade na rešavanju međusobnih problema i da uspostave međusobne odnose u okviru dovršetka briselskog dijaloga“, rekao je Kristofer Hil.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg svestan je da proces evro integracija Srbije traje već 19 godina i da kada se kaže da će taj posao završiti možda 2033. to deluje obeshrabrujuće, međutim kada je u pitanju Ukrajina, kaže da je to posebno pitanje.

„Rusija je svojim potezima prešla izvan Ukrajine i mogla bi da destabilizuje i druge delove Evrope. Videli smo da su spremni da brutalno sprovedu svoje interese, sada je na Evropskoj uniji da kaže da Zapadni Balkan postane deo evropske porodice, to je ujedno i zaštita od destabilizacije“, poručio je on.

Srbija je dugo bila pod sankcijama, podseća šef srpske diplomatije. To nikome dobro nije donelo, tvrdi Selaković i ponavlja da je naša zemlja osudila, kako kaže, aktivnosti Rusije prema Ukrajini.

„Za nas je rat između Rusije i Ukrajine, izvinite što ću tako da se izrazim, to nam je rat među braćom. Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i svuda ćemo se zalagati za to, između ostalog zato što smatramo da je naš teritorijalni integritet povređen, i u tome se ne slažemo u potpunosti ali jedan drugog saslušamo i razumemo“, rekao je Selaković nakon sastanka sa Šalenbergom.

Šalenberg je imao sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, aktuelnom premijerkom i ministarkom za evrointegracije. Srbija ceni angažovanje Austrije na proširenju Evropske unije i podršku koju pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu, napisao je predsednik Srbije na instagram profilu.

Komentari

Vaš komentar