Dojave o bombama ne prestaju, tužilaštvo i MUP ne odgovaraju na upite N1

Vesti 18. maj. 202219:08 > 19:1235 komentara
Podeli:

Lažne dojave o bombama nastavljene su i danas. Na meti uznemiravajućih mejlova našli su se Elektrotehnička školu na Voždovcu, PTT na Paliluli i Medicinska škola na Zvezdari, ali i najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

Onaj ko već nedeljama šalje desetine lažnih dojava o postavljenim bombama, očigledno ne preza ni od čega. Nakon tržnih centara, mostova, pa i škola, na spisak je dodao i bolnice.

Kontradiverzioni tim morao je i do KBC „Dragiša Mišović“ u okviru kog je i porodilište… Zatim do Vojnomedicinske akademije… i KBC „Zvezdara“.

Povezane vesti

Dojava je stigla i na mejl Kliničkog centra Vojvodine, u kom kažu da pacijenti nisu evakuisani, ali da su preduzete sve mere zaštite.

Ana Toskić Cvetinović iz organizacije „Partneri Srbija“ napominje – bitno je da se angažuju svi mogući kapaciteti i što pre pronađu počinioci i nalogodavci.

„A to podrazumeva ne samo angažovanje svih operativnih snaga, već podrazumeva i angažovanje stručnjaka za informacione tehnologije. U kojoj meri je naš sistem sposoban to da preduzme u ovim okolnostima, ja zaista nisam sigurna“, navodi ona.

Advokat i član upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Rodoljub Šabić smatra da se javnost ne može zadovoljiti samo vestima da se objekti pregledaju temeljno kad god stigne dojava o bombi.

„Nadležni organi zapravo do sada nisu zabeležili nikakav rezultat na planu izvršenja svoje obaveze da to razotkriju i spreče. Ako se ovo nastavi na duži rok, zaista, ja sam to već i javno rekao, krajnje je vreme da se postavi pitanje sposobnosti i odgovornosti ljudi koji vode bezbednosne strukture“, rekao je Šabić.

A pre skoro meseca dana ministar unutrašnjih poslova govorio je o dojavama bombi u tržnim centrima i tom prilikom najavio povećano prisustvo policije oko objekata koji su se našli na meti.

„Kada zatvorite tržni centar na nekoliko sati, napravili ste veliku ekonomsku štetu prodavcima koji u tim centrima rade. Ovo je čist ekonomski udar i naš jedini odgovor na to je preventivna i povećana bezbednost“, izjavio je tada Aleksandar Vulin.

Umesto prevencije, usledile su spekulacije zvaničnika, uključujući i ministra i predsednicu Vlade koji tvrde da je reč o „hibridnom ratu“ i „pritiscima iz inostranstva“, bez konkretnih dokaza.

„Kod nas takve izjave visokih eksponenata vlasti po pravilu dobiju snažnu podršku provladinih tabloida i izazivaju dodatni, a inače prisutni, nemir“, dodao je Šabić.

U organizaciji „Partneri Srbija“ upozoravaju da bi moglo da dođe do kolapsa, jer je reč o velikom izazovu za nadležne.

„Neki objekti nisu pregledani, a bili su predmet dojava pre dva dana, dakle, oni već jesu blokirani. Dakle, da li deca idu u školu onlajn ili neki drugi sistemi ne mogu da funkcionišu, to je već gotovo onesposobljen sistem za funkcionisanje na pojedinim tačkama“, napomenula je Toskić Cvetinović.

Cvetinović brine i što javnost nema dovoljno informacija, ali se nada da ih imaju nadležni organi. Poput Tužilaštva za organizovani kriminal i MUP-a, koji danima ne odgovaraju na upite N1.

Komentari

Vaš komentar