Nastavljena školska godina po modelu od septembra

Vesti 18. jan. 202107:57 > 19:128 komentara
Podeli:

U školama u Srbiji počelo je drugo polugodište. Ministarstvo prosvete odlučilo je da se nastava u osnovnim i srednjim školama odvija kao na početku školske godine.

Iako epidemiološka situacija nije ista na početku drugog i prvog polugodišta, zvuk školskog zvona je isti, kao i epidemiološke mere. Nošenje maski, merenje temperature učenicima i zaposlenima, kao i dezinfekcija obuće i ruku, obavezni su pri ulasku u škole.

Pročitajte još

Kada je reč o organizaciji nastave u osnovnim i u srednjim školama časovi traju 30 minuta, ali modeli se razlikuju. Srednjoškolci nastavu pohađaju po kombinovanom modelu, kao i učenici viših razreda osnovnih škola, dok učenici nižih razreda osnovnih škola nastavu prate neposredno.

„To znači da đaci podeljeni na grupu  A i grupu B, u jednoj grupi ne sme da bude više od 15 đaka, koji se smenjuju tokom dana, trenutno je tu grupa A, posle njih će doći druga grupa“, kaže Jole Bulatović, direktor OŠ Drinka Pavlovic.

Prema proceni Ministarstva prosvete, poštovanje mera značajno je doprinelo da među učenicima i prosvetnim radnicima ne bude većeg broja zaraženih. Sa druge strane u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije smatraju da je odluka o početku drugog polugodišta doneta proizvoljno, a ne na osnovu broja zaraženih učenika i nastavnika.

Prema planu imunizacije uskoro bi trebalo da počne vakcinacija prosvetnih radnika. Ministarstvo je školama poslalo uputstvo, a rok za prijavu je bio do 17. januara.

Vest o početku vakcinacije pozdravljaju iz Unije sindikata prosvetnih radnika i veruju da će vakcinacija smanjiti strah od zaraze kod nastavnog osoblja.

Školska godina trajaće do 22. juna. Ministar prosvete Branko Ružić smatra da ce polaganje male mature biti organizovano, dok je velika matura odložena za 2022.

Komentari

Vaš komentar