Nastavak međustranačkog dijaloga – vlast spremna, opozicija ne očekuje previše

Vesti 08. jul 202119:34 > 20:0610 komentara
Podeli:

Delegacija Evropskog parlamenta stigla je u Beograd sa zadatkom da posreduje u nastavku međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima. Prvi krug sastanaka uživo od pandemije biće održan u petak i u subotu. Vlast kaže da je spremna na saradnju, a opozicija da ima vrlo mala očekivanja.

Umesto u ekran, gledaće se ponovo oči u oči, vlast i opozicija sa evroparlamentarcima. Međustranački dijalog nastavlja se uživo posle godinu i po dana, a u prethodna četiri meseca medijatori iz Brisela održali su sastanke i sa parlamentarnim, ali i vanparlmentarnim strankama u Srbiji.

POVEZANE VESTI

„Počinjemo već ujutru u 8.00 sati sastanak sa predsednikom Vučićem i onda imamo sastanak sa predsednikom Narodne skupštine Dačićem. Nakon toga, sastajemo se svi zajedno, očekujem da ćemo prvi put biti svi zajedno i vladajuća koalicija, svi parlamentarci koji su danas u Skupštini i sa druge strane opozicija“, kazala je Tanja Fajon.

Narodna stranka će učestvovati u dijalogu, ali su im očekivanja, kažu, mala, jer u Srbiji ima mnogo toga što treba popraviti. Zameraju što je pažnja većine evropskih lidera usmerena na druga pitanja a ne na uspostavljanje vladavine prava u Srbiji.

„Sve ono što eventualno i budemo dogovorili u tom dijalogu, postavlja se pitanje na koji način će moći da se isprati i da se nadzire i da bude eventualno sprovedeno u delo. S tim u vezi Narodna stranka još uvek nije odlučila da li će učestvovati na eventualnim izborima naredne godine“, izjavio je lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Lopticu odgovornosti za uspeh dijaloga premijerka je prebacila na teren opozicije. Tvrde da rade sve što je moguće da se postigne dogovor.

„Mi smo uvek tu za dijalog, ne tražimo izgovore, već gledamo kako možemo da napravimo da demokratija u Srbiji bude što jača, da što više građana izađe na izbore i da se sudi po rezultatima i ni po čemu drugom. Ja se nadam da je dijalog moguć, ali to zaista nije do nas“, kaže Brnabić.

Rasprava o očekivanjima od međustranačkog dijaloga trebalo bi da otvori sastanak. Zatim slede rasprava o slobodi medija, rasprava o daljim koracima i na kraju zajednička konferencija za novinare evropskih posrednika i predsednika Narodne skupštine. Nakon letnje pauze razgovori će se nastaviti sredinom septembra.

Komentari

Vaš komentar