Naselje Vojvode Vlahovića u smradu, nedovršena kanalizacija decenijski problem

Vesti 26. sep 202120:05 > 20:18 18 komentara

Stanovnici beogradskog naselja Vojvode Vlahovića na Voždovcu godinama imaju problem sa kanalizacionom mrežom. Ona još nije priključena na gradsku kanalizaciju, zbog čega su ulice često poplavljene. U jednoj od njih, u Milovana Vidakovića, formirala se i bara iz koje se širi nesnosni smrad. Više puta obraćali su se Gradskoj direkciji za izgradnju, ne bi li se ubrzalo povezivanje na gradsku mrežu, ali rešenja i dalje nema.

Decenijski problem ovog naselja je nedovršena kanalizacija i priključak na mrežu privatnih kuća. S porastom naselja porasli su i problemi stanovnika.

„Razvijanje naselja nije pratio i razvitak infrastrukture. Ne postoji legalna kanalizacija, legalan vodovod, ne postoji atmosferska kanalizacija. Konstantno se izdaju građevinske dozvole iako smo tražili da se obustavi izdavanje građevinskih dozvola jer svaka nova zgrada koja se priključi na neuslovnu mrežu stvara dodatan problem stanarima, kao što je i sa ovom zgradom“, rekao je Marko Mladenović, iz udruženja „Moje naselje“.

Problem bi mogao biti rešen, kažu stanari, ako bi se njihove zgrade priključile na fekalni kolektor koji se nalazi u Vitanovačkoj ulici. Međutim, mesto na kojem bi trebalo da bude priključak za ovo naselje predmet je eksproprijacije, te stanari nisu optimistični da bi problem mogao uskoro biti rešen. Utiske o životu u ovom naselju sa N1 podelio je jedan od stanara.

„Tu se deca igraju, šetaju. Ujutru ustanete i krenete na posao, dođete na parking, dobijete nagon za povraćanjem. Ovo je užas, katastrofa… U 21. veku to je katastrofa. Problem je uvek postojao, ali je sada pre 6,7 meseci problem eskalirao i više je nepodnošljivo“, kaže Vladimir Aris.

Dodaje da se kanalizacija izlila i sa gornje strane zgrade i da stanari strahuju da je natopila i temelje.

„Imamo tri šahte, sve tri su bile pune. Videli ste ovo ovde, snimili ste kako je, katastrofa. I onda smo po kratkom postupku doveli cisternu koja je skupila tu vodu, ali to je kratkoročno rešenje. To može da bude dan, dva, eventualno tri pošto u toj kanalizaciji nije samo naša zgrada, nego je više zgrada, ali se ta šahta fizički nalazi kod nas“, dodao je Aris.

A kako se može rešiti ovaj problem?

„Tako što će direkcija koja je jako troma institucija preduzeti mere, otkupiti parcele, preparcelizovati i omoguciti da se ta mreža priključi“, izjavio je Marko Mladenović.

Do tada, stanari ovog naselja moraće da budu na pojačanom oprezu da ne upadnu u neku od bara punih fekalija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare