Naše pravo da znamo sve: O Vučiću u Dnevniku samo pozitivno, opozicije „za lek“

Vesti 09. jun. 202119:15 > 19:1618 komentara
Podeli:

Kada bude izvestio parlament o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Aleksandar Vučić sigurno će biti udarna vest, naročito u televizijskim izveštavanjima. I bez takvih povoda, on je jedna od centralnih tema u programu javnog servisa. Od 15. marta do 30. aprila ove godine Aleksandar Vučić je samo u Dnevniku RTS-a bio zastupljen dva sata i devet minuta bez sekunde kritike, pokazuju podaci Biroa za društvena istraživanja. Zoran Gavrilović iz te organizacije za N1 kaže da promene u uređivačkoj politici javnog servisa ukazuju da smo uveliko u kampanji za izbore i poziva REM da reaguje.

Imamo li pravo da znamo sve ili nam oči otvaraju procenti kada se sprovede istraživanje?

Više od dva sata u Dnevniku RTS-a za 45 dana, od toga 94 posto pozitivno i šest posto neutralno predstavljen predsednik Srbije, bez ijedne sekunde kritike. U istom posmatranom periodu prošle godine, Vučić je u dnevnicima dobio skoro dva i po sata, 68 odsto neutralnog izveštavanja i 13 sekundi kritike.

POVEZANE VESTI

„Pozitivno predstavljanje je predstavljanje kada akter hvali sebe i pozitivno predstavlja svoj rad, negativno jeste kada ga neko kritikuje, odnosno ne samo da ga kritikuje, već i analizira, ukazuje na određene propuste“, objašnjava Gavrilović.

Zašto uredništvo Dnevnika 2 RTS-a procenjuje da je građanima sada bolje servirati pozitivne tonove o čak 21 temi kojom se za mesec i po dana bavio predsednik Srbije?

„Očito da su tadašnji razgovori o predizbornim uslovima i korona uticali da RTS bude neutralan dominantno, čak i u slučaju Aleksandra Vučića, a da je sada kada su već izvesni izbori i kada ovi pregovori jako traljavo idu, da je već počela predsednička kampanja“, navodi Gavrilović.

Istraživanje pokazuje i da RTS uglavnom pozitivno izveštava o svim političkim akterima koji su, za razliku od Vučića, dobacili tek do jedne minute. Izuzetak je samo Narodna stranka koja se u tom periodu ni ne pominje i Stranka slobode i pravde i njen lider koji je negativno predstavljen sa 33 sekunde, što je oko 16 posto od oko tri i po minuta za sve to vreme.

„Vrlo sam prijatno iznenađen da je predsednik imao samo dva sata u dnevnicima. Ja sam očekivao da će to rukovodstvo RTS-a da mu posveti mnogo više vremena i pažnje… Džabe mu i ta dva sata, svih pozitivnih, može i 20 sati. Ova era njegova i Srpske napredne stranke se približava kraju“, tvrdi Đilas.

U Stranci slobode i pravde kažu da građani, bez obzira šta im se servira, vide svu aroganciju, bahatost i kako žive. Gavrilović ističe da predsednik, baveći se svim temama gazi na teren premijerke, da mu u kampanji javni servis svesrdno pomaže, a da REM ni ne reaguje.

Komentari

Vaš komentar