Naš stav – poštujte Ustav, poruka radnika sa Prvomajskog protesta u Leskovcu

Vesti 01. maj 202212:47 > 16:4417 komentara
Podeli:

Članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije organizovali su Prvomajski protest u Leskovcu. Glavna parola protesta bila je "Naš stav - poštujte Ustav".

„Pre 136 godina radnici u Čikagu se pobunili za ‘tri osmice’. Borba od tada traje. Danas, posle tolikih godina, mi se u Srbije borimo za te tri osmice“, kazao je predsednik SSSS Ljubiša Orbović okupljenima ispred fabrike „Jura“ u Leskovcu.

Kako je pojašnjeno, protest ispred ove fabrike je organizovan „zato što je u Juri nemoguće organizovati sindikat, a oni koji su to i hteli, završavali su sa otkazom, i pre nego sto su uspeli da ga formiraju“.

Kako je javio reporter N1, na skupu nisu viđena obeležja leskovačkih sindikalista, dok niških i beogradskih jesu.

Okupljanje članova sindikata započelo je na gradskom trgu, odakle su se uputili ka fabrici „Jura“.

Sa protesta je poručeno radnicima da nisu sami, kao i da je najveća sindikalna centrala u Srbiji uz njih.

„Snažno, organizovano, svim pravnim i drugim sredstvima, borićemo se uz vas, kako bi se glasno i jasno čulo – radnici u Srbiji nisu robovi“, poručeno je sa protesta u Leskovca.

Na kraju protestne šetnje, javlja reporter N1, okupljeni su ostavili su na kapiji fabrike ustav Srbije i zakon o radu.

Kako su objasnili, to je urađeno zbog toga što kompanija kao što je Jura najmanje poštuje ova dva dokumenta.

Takođe su naveli i da radnici nisu u istom položaju na jugu Srbije i na severu, iako rade u istim kompanijama. Posebno je istaknuto da su u fabrikama u Leskovcu u posebnom problemu žene koje se vrate sa porodiljskih bolovanja.

„Vrlo su česti otkazi bez ikakvog objašnjenja, nemogućnost sindikalnog organizovanja, a u tome fabrika Jura prednjači. Kako je u Leskovcu, tako je i u Nišu, kao i u Rači kragujevačkoj. Želimo da im ukažemo da ne mogu da rade tako. Mi iz Srbije smo ih primili, oni jesu investirali, ali im je i zemlja dala puno novca po svakom radniku, kao i svu potrebnu infrastrukturu. I oni nemaju pravo da šikaniraju ljude“, izjavio je Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

„Dobrovoljni prilog za kupovinu automobila Inspektoratu rada“

Predsednik sindikata fabrike „Aptiv“ Marko Todorović je na protest u Leskovcu doneo kutiju za sakupljanje dobrovoljnih priloga, za „kupovinu automobila inspektoratu rada“.

„Pošto su od ‘Jure’ dobili jednu ‘Kiu’ i jedan ‘Hjundai’, od nas mogu da dobiju koji auto hoće, samo treba da kažu, hoće li ‘Audi’ ili ‘Folksvagen’, ‘Mercedes’ ili bilo koji drugi“, kazao je Todorović.

Dodao je da će ih možda ovakav „mito“ i umilostiviti da počnu da rade svoj posao, a to je kažnjavanje fabrika koje krše osnovna prava radnika.

Kako je istakao, svi znaju šta se dešava u „Juri“, i u Leskovcu i u Srbiji, ali i van Srbije, ali da je „problem u tome što svi slede primer južnokorejske fabrike“, pa se slične stvari dešavaju i u kompaniji „Aptiv“.

„I kod nas su isto pokušali da rasture sindikat na samom začeću, isto kao i u ‘Juri’ su pozivali ljude u kancelarije, kako bi se iščlanili iz sindikata, vršili su nestvaran pritisak“, rekao je Todorović.

Po njegovim rečima, davali su im bele papire kako bi svojevoljno istupili iz sindikata, ali na sreću jedan broj radnika je ostao.

„Nakon toga je bio veliki strah i zatišje u sindikalnom učlanjivanju i sada nas je tamo oko 550. Slično bih poručio i kolegama iz Jure, sve dodje i prodje, proći će i Jura“, poručio im je Todorović.

On je u svom obraćanju ukazao ;i na položaj trudnica i porodilja u leskovačkim fabrikama.

„Kada se žene vrate sa porodiljskog odsustva šalju se ovde u ‘Juri’ na zamenu, a ‘Aptivu’ odmah kreću da rade treću smenu, što je protivzakonito i ta majka neće više da razmišlja da ponovo rodi a stalno pričaju o povećanju nataliteta“, kazao je Todorović.

Komentari

Vaš komentar