Narodna stranka: Poskupljenja obesmislila državnu pomoć građanima od 60 evra

Vesti 09. apr 202112:52 19 komentara
N1

Pomoć države građanima od 60 evra obesmišljena je povećanjem cena, prvenstveno jestivog ulja i goriva, koje "ozbiljno ugrožava standard svakog domaćinstva u Srbiji", ocenio je danas član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević.

Kovačević je pozvao Vladu Srbije da, povodom „eksplozije cena“ jestivog ulja u prodavnicama, hitno naloži Republičkoj direkciji za robne rezerve da proda iz rezervi određenu količinu ulja kako bi se stabilizovalo tržište i smanjio uticaj špekulativnih postupanja.

Povezane vesti:

„Vlada je, pored uticaja kartelizovanog tržišta proizvodjača i trgovaca, glavni krivac za poskupljenje“, rekao je predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.

Kovačević je naveo da dok građani očekuju pomoć od 60 evra iz budžeta, vlast „na mala vrata“ povećava cene osnovnih namirnica i tako vraća novac u budžet.

„Glavni uzrok poskupljenja jestivog ulja je potpuno neodgovorno ponašanje Vlade Srbije, koja je u aprilu 2020. godine dozvolila izvoz jestivog ulja, suprotno pametnim reakcijama ostalih država tokom pandemije koje su zabranile izvoz ulja kako bi zaštitile svoje proizvodjače i potrošače“, rekao je Kovačević.

Podsetio je da je prosečna cena jestivog ulja u januaru prošle godine iznosila 121,8 dinara, a da sada najjeftinije ulje robnih marki košta izmedju 142 dinara i 150 dinara, ako ga ima, dok se cena ulja Vital kreće izmedju 160,99 i 179,99 dinara.

Dodao je da je struja poskupela za ukupno 7,9 odsto i da je povećan porez na imovinu, kao i da su povećane cene televizijske pretplate, bankarskih usluga i proizvoda duvanske industrije.

„Cene benzina i dizela su poslednjih pet meseci povećane za 15 odsto, a gasa za 10 odsto. Građani plaćaju danak ekonomskom i privredničkom neznanju vlasti, koja kao jedini kriterijum ekonomskog napretka vidi prodaju ‘dedovine’ i namamljivanje stranih investitora da umesto domaćih privrednika proizvode za potrebe našeg naroda“, naveo je Kovačević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare