Narodna stranka: Kandidatura Beograda za zelenu prestonicu „loša šminka“

Vesti 15. mar 202113:00 2 komentara
Beograd
Ilustracija - Tanjug / Strahinja Aćimović

Odluka vlasti u Beogradu da se grad kandiduje za Zelenu prestonicu Evrope 2023. godine je "loš pokušaj šminkanja stvarnog stanja", ocenio je Aleksandar Anđelković iz Narodne stranke.

Predsednik Odbora te stranke za zaštitu životne sredine smatra da glavni grad, nažalost, „apsolutno ne ispunjava kriterijum“ za takvu prestonicu, saopštila je danas ta partija.

Povezane vesti:

„Zagađenost vazduha u Beogradu gotovo da obara sve rekorde. Tek 10 odsto komunalnog otpada se reciklira, dok se čak 90 odsto otpadnih voda ulica direktno u Savu i Dunav, takozvani evropski Amazon“, naveo je Anđelković u autorskom tekstu u listu „Danas“.

On je dodao da u Beogradu danas kanalizaciju nema 400.000 ljudi, odnosno gotovo četvrtina ukupnog broja stanovnika.

Naveo je i da je oko 50 odsto kanalizacione mreže starije od 30 godina, dok veliki deo užeg centra grada i dalje dobija vodu kroz azbestne cevovode.

Anđelković je istakao da se ekološki novac kojim grad upravlja nenamenski troši godinama unazad.

„U padu je i procenat zelenih površina, a vlast se zalaže za ekološki neodržive projekte – jarbol, gondola, fontane“, naveo je Anđelković.

On dodaje da je planirana gradnja depoa, metro stanice i grada veličine Vršca na vodoizvorištu, uz smanjenje za više od 90 odsto zelenih i obradivih površina na tom lokalitetu.

Za potrebe izgradnje gondole, Zelenilo Beograd je marta 2019. godine protivzakonito poseklo 155 stabala na ušću i Kalemegdanu, napisao je funkcioner Narodne stranke.

Anđelković je ukazao je da se nedaleko od ušća nalazi tačka bujanja ilegalne gradnje vikendica koje ozbiljno ugrožavaju Novi Beograd.

Dodao je da su veliki problemi i najavljena urbanizacija zaštićenog područja Velikog ratnog ostrva, seča plana uz Dunavski kej u Zemunu, spalionica u Vinči, izgradnja stadiona na surčinskom vodoizvorištu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare