Napeto u Pazaru nakon saslušanja učiteljice, slučaj „himne“ na političkom terenu

Vesti 06. sep 202119:2431 komentara
Podeli:

Tenzije u Novom Pazaru nastavljene su nakon što je u nedelju na informativnom razgovoru u novopazarskoj policiji bila učiteljica OŠ "Rifat Burdžović Tršo", Adela Melajac. Ona je pozvana da da izjavu zbog puštanja himne sandžačkih Bošnjaka umesto državne himne, kako je naloženo iz Ministarstva prosvete za prvi čas nove školske godine.

Članovi Bošnjačkog nacionalnog veća iz SDA Sandžaka, zajedno sa svojim pristalicama, okupili su se u nedelju, ubrzo nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija da su učiteljica i direktor škole u policiji. Ispred policijske uprave u Novom Pazaru došao je i lider te partije Sulejman Ugljanin. Ugljanin je ušao u zgradu policije i nešto kasnije sa učiteljicom izašao iz zgrade.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da u ovoj novopazarskoj školi, prvog dana školske godine, na prvom času nije emitovana državna himna, jer je u jednom odeljenu prvog razreda na bosanskom jeziku emitovana himna Bošnjaka Sandžaka.

Povezane vesti:

Slučaj „državna himna“ odmah je prebačen na politički teren. Predsednik SDA Sulejman Ugljanin rekao je da je reč o koordiniranoj akciji policije, tužilaštva i Ministarstva prosvete na Bošnjake iz Sandžaka, kako bi odustali od svojih prava.

„Adela Melajac je na svom času na osnovu programa Ministarstva prosvete, odnosno naučno-nastavne jedinice. Učenici su pevali himnu Bošnjaka i isticali balone. Nakon toga je Ministarstvo prosvete poslalo inspekciju da je ispitaju”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je rekao da intoniranje himne nije ustavno i naglasio da niko ne zna koje se krivično delo učiteljici Melajac stavlja na teret. On je rekao da ni načelnik policije nije znao da im kaže po kojoj prijavi je učiteljica privedena.

„Ona uopšte nije bila sposobna da govori. Postavio sam joj neka pitanja, ali nisam dobio odgovore. Rekla je da nije u stanju da priča. Juče smo slali njene koleginice I rođake u posetu. Nije mogla da primi nikoga. Ona je u šoku. Njoj je povređeno ljudsko dostojanstvo i oduzeta sloboda, jer je bila primorana da ode tamo gde joj nije milo i da da izjavu o nečemu što ne zna“, rekao je Ugljanin.

Melajac nije želela ništa da govori za medije. Komentarišući slučaj nastavnice iz Novog Pazara ministar policije Aleksandar Vulin je za televiziju Pink rekao je ona saslušana u policiji što, kako je ocenio, govori da država funkcioniše, ali i da izbor himne nije pitanje dobre volje.

Komentari

Vaš komentar