Napeta predizborna kampanja na Kosovu, analitičari kažu – jasno je ko pobeđuje

Vesti 03. feb 202120:018 komentara
Podeli:

Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu počela je danas. Trajaće 10 dana, i u njoj će učestvovati 28 partija, koalicija i izbornih lista. Među njima - i tri liste Srba.

Za razliku od prethodnih izbora, zbog pandemije koronavirusa, očekuje se da neće biti organizovani masovni skupovi političkih partija. Kampanja je usmerena na online platforme, ali ne nedostaju ni posete porodicama ili kompanijama, gde su se i do sada neretko kršile mere za prevenciju i suzbijanje koronavirusa.

povezane vesti

Posmatrači smatraju da će kampanja ove godine biti napetija od onih ranije, naročito zbog toga što se najverovatnije pobednik unapred već zna, a to je Samoopredeljenje, kojem sva istraživanja daju prednost.

“Izgleda da će ovog puta kampanja biti napetija, kako u kontekstu izjava kandidata, tako i u smislu da je ovoga puta jasno ko je pobednik izbora i izgleda da je to stvorilo paniku kod drugih političkih partija. Ovog puta, ostale stranke takmiče se za drugo mesto. Imajući u vidu istraživanja javnog mnjenja, izgleda da će i manje partije imati problema da pređu prag, kao što su partije Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja“, kaže analitičar Imer Muskolaj.

Na prevremenim izborima učestvuju tri srpske partije, Srpska Lista, Građanska inicijativa za pravdu i opstanak kao i Srpski demokratski savez. Iz Srpske Liste, čiji predstavnici su danas takođe počeli predizbornu kampanju, pozivaju glasače da glasaju za njih ukoliko žele da opstanu i ostanu na Kosovu.

„Na izborima 14. februara biramo da li želimo ljude koji će da brane nacionalne interese ili one koji će da brane lične interese. Srpska lista ima ljude koji brane nacionalne interese i uz Srpsku listu je Vlada Republike Srbije, predsednik Aleksandar Vucic i direktor Kancelarije za KIM Petar Petković. Zato 14. februara svi zajedno, jedinstveno i složno kao sto smo do sada radili, pokažimo svima da želimo da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima“, poručio je Goran Rakić iz Srpske liste.

Prema odluci Centralne izborne komisije, pravo glasa ima 1, 8 miliona glasača.

Komentari

Vaš komentar