Napad na sina za Rašića ima političku pozadinu, Srpska lista – organizovana tuča

Vesti 23. feb 202119:34 29 komentara

Nakon fizičkog sukoba više desetina osoba, u kojem je pretučen sin političara sa Kosova Nenada Rašića, on je javnosti rekao šta je prethodilo incidentu. Sa druge strane, Tužilaštvo u Prištini zatražilo je da se odredi mera pritvora za sedam osoba osmnjičenih da su učestvovali u masovnoj tuči.

Koji je bio povod tuče u dvorištu škole u Lapljem selu? Da li je meta bio sin Nenada Rašića ili obična tuča između dve grupe mladića, učenika dve škole?

Sudeći po izjavi Nenada Rašića, oca žrtve ove tuče, njegov sin nije bio slučajna meta, odnosno napada na njega.

Rašić, koji je jedan od najviđenijih srpskih opozicionara politici Beograda na Kosovu, rekao je na konferenciji za medije da je njegov sin u napadu zadobio teže povrede, slomljenju vilicu i zube, zbog čega je i hospitalizovan.

Povezane vesti:

Rašić je kazao da je napad na njegovog sina organizovan i da ima političku pozadinu.

Na ovaj događaj stigle su brojne reakcije sa najviših nivoa u Prištini, koje za ovaj incident prst upiru na Srpsku listu.

Policija i tužilaštvo su pozvani da reše ovaj slučaj.

„Sada je jasno da je napad na njega nastavak brojnih pretnji i ilegalnih intervencija Srbije na Kosovu, čiji je cilj zastrasivanje srpskih građana“, kaže v.d predsednika Kosova Vjosa Osmani.

„Čini se da je ovo razbojništvo nad Nikolom Rašićem organizovano i ima veze sa njegovim roditeljem koji nije slomljen, niti podvrgnut pritiscima i pretnjama Srbije. Verovatno, pošto nisu mogli da zaplaše Nenada Rašića, pretukli su njegovog sina Nikolu“, rekao je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Srpska lista: Zloupotrebljavanje incidenta

Jučerašnji incident, kako navodi Srpska lista, predstavlja organizovanu tuču dve grupe mladića, koju prištinski, ali i pojedini srpski političari zloupotrebljavaju.

„Jučerasnji incident, tačnije organizovana tuča dve grupe mladića, u kojoj je povređeno više osoba, među kojima i sin Nenada Rašića, je rezultat privatnih sukoba tih mladića, koji traje već nekoliko dana, i nema apsolutno nikakve veze sa političkim delovanjem njegovog oca. Ovo je istina koja je opšte poznata svima u Gračanici, pa i Rašiću i Radi Trajković, ali su oni još jednom pokazali svoje nečoveštvo i u dogovoru sa svojim mentorom Aljbinom Кurtijem zloupotrebili ovaj incident i pokušali da lažima uzdrmaju slogu našeg naroda, a sebi zarade koje mesto pod Кurtijevim skutima prikazujuci ovaj incident kao politički”, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Kosovska policija je do sada privela osam osoba osumnjičenih za napad u blizini škole u Lapljem selu. Njima je određen pritvor od 48 sati.

Incident u Lapljem selu još je više uzburkao tenzije unutar srspkog političkog bloka na Kosovu, a neki u Prištini smatraju da je on samo nastavak obračuna između srpskih političara, koji ovog puta nije poštedeo ni decu.

Naime, tokom kosovskih izbora i nakon njih, Rašić, ali i predstavnici nesrpskih manjina, optužili su Srpsku listu da su dvema novoformiranim partijama – jednoj bošnjackoj i jednoj romskoj – nameštale glasove srpskih birača, kako bi im omogućili poslanička mesta koja su rezervisana za nesrpske stranke u kosovskom parlamentu.

Zauzvrat, ove dve novoformirane stranke bi Srpskoj listi pružale podršku u parlamentu, pojačavajući uticaj srpske poslaničke grupe, koja broji 10 mesta u parlamentu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare