Sa reči se prešlo na štangle – stalne pretnje novinaru, traga se za naručiocima

Vesti 16. apr. 202119:0628 komentara
Podeli:

Rano jutros u Novom Sadu, radijskog voditelja Daška Milinovića pretukla su dvojica maskiranih mladića, metalnim štanglama. Već popodne, policija je uhapsila jednog i utvrdila identitet drugog napadača. U međuvremenu, oglasila su se brojna novinarska udruženja i veliki broj političkih partija i pokreta, koji su osudili napad na novinara. Premijerka je poručila da je pređena crvena linija.

„Svaki dan“.

Tako radijski voditelj Daško Milinović odgovara na pitanje koliko često dobija pretnje. Danas je, ipak, bilo drugačije, jer se sa reči prešlo na dela. Odnosno na štangle. Na putu do posla, u 6:45 ujutru, napala su ga dvojica maskiranih mladića.

„Ovaj manji, niži, sitniji me prvo poprskao u oči i lice suzavcem i biber sprejom, a ovaj drugi je izvadio, ja mislim teleskopsku, ako ne, onda neku drugu metalnu palicu, ali imao sam vremena da zauzmem dobar položaj, pa sam sva tri udarca dobio po podlaktici. Kasnije sam tek video da mi krvari ruka, imam ranu, ali već je i zarasla“, priča novinar Daško Milinović.

Nema teške povrede, pa u duhu u kom vodi emisiju, prepričava i napad. Kaže sreća je što su njegovi napadači smotani. A biće da su i nesmotreni, jer je istu dvojicu voditelj primetio i prethodnih dana.

Povezane vesti:

„Nisam siguran da li je to bilo juče ili prekjuče, uglavnom dva ista lika koja su me napala danas su bila u izvidnici, ili su hteli da me napadnu i to jutro, ali je taj dan bila nešto prometnija ulica, danas su me savatali u baš potpuno pustoj ulici, tako da, da, planirali su to nekoliko dana“, dodaje on.

To je Milinović potvrdio i policiji i Tužilaštvu. Veruje da im neće biti problem da nađu momke za koje on sam ne zna ko su, ali veruje da zna šta su.

„Radi se o dvojici fašista, napad je politički motivisan, bio je to napad fašista na antifašiste“. kaže novinar.

Bio je to, od početka godine, 35. slučaj napada i pritiska na novinare, koji iznose kritičko mišljenje, precizira NUNS i kaže da će ovaj slučaj prijaviti i međunarodnim organizacijama. Do napada je, tvrde, dovela atmosfera u društvu.

NDNV još precizniji: ovo je, kažu, „direktna posledica nedelovanja državnih organa“ i neprestane kampanje targetiranja neistomišljenika. UNS je tražio hitno pronalaženje napadača, a Ministarstvo kulture i informisanja da se ovaj slučaj tretira kao prioritet. I izgleda da je baš tako i bilo.

„Napad se dogodio jutros u 6.45, a prvi napadač bio je uhapšen već oko 13.09. Za drugim napadačem, čiji je identitet takodje poznat, se intenzivno traga, kao i za organizatorima i naručiocima, o kojima takođe imamo saznanja. Nasilje u Srbiji neće proći“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

I nikakve siledžije, tvrdi Vulin, neće sprečiti novinare da rade svoj posao. Na sudstvu je, ali da se premijerka pita, volela bi kaže najveće moguće kazne za napadače.

„Čini mi se da je malo da kažem da osuđujem. Fizički napadi na novinare, predstavnike medija, su crvena linija koja ne sme da se prelazi u civilizovanim društvima“, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Baš ovakvo političko okruženje, smatra napadnuti voditelj, pogoduje, kako kaže, „cvetanju“ ekstremne desnice i fašističkih organizacija i daje im krila. I zato poručuje:

„Smrt fašizmu, sloboda narodu“.

Komentari

Vaš komentar